Dostupni linkovi

Netanjahu obećava invaziju na Rafu dok se nastavljaju pregovori s Hamasom


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, 18. februar 2024.
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, 18. februar 2024.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obećao je u utorak da će pokrenuti upad u grad Rafa na jugu Pojasa Gaze gde se sklonilo više od dva miliona Palestinaca, dok deluje da pregovori o prekidu vatre između Izraela i Hamasa dobijaju na zamahu.

Osoba bliska Netanjahuu rekla je da Izrael čeka da Hamas – kojeg SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom – odgovori na predloge za obustavu borbi u Pojasu Gazi i povratak izraelskih talaca pre nego što pošalje tim u Kairo da nastavi razgovore.

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) trebalo bi da doputuje u Tel Aviv u utorak uveče posle posete Rijadu kako bi pomogao u sklapanju sporazuma o normalizaciji između Saudijske Arabije i Izraela, a pritisak se povećavao za sporazumom o zaustavljanju rata u POjasu Gaze koji je počeo 7. oktobra.

Netanjahu je u razgovoru s grupom porodica i jednom organizacijom koja predstavlja porodice talaca koje drže militanti u Pojasu Gaze, rekao da će Izrael ući u Rafu da uništi tamošnje bataljone Hamasa bez obzira da li će biti postignut sporazum o primirju i taocima ili ne.

"Ideja da ćemo obustaviti rat pre nego što postignemo sve njegove ciljeve ne dolazi u obzir", rekao je Netanjahu, prema saopštenju njegovog kabineta. "Ući ćemo u Rafu i tamo ćemo eliminisati Hamasove bataljone – sa ili bez dogovora, da postignemo potpunu pobedu".

Netanjahu je pod pritiskom krajnjih desničara u koalicionoj vladi da ne postigne sporazum koji bi mogao sprečiti Izrael da izvrši invaziju na Rafu, za koju Izrael navodi da je poslednje veliko uporište Hamasa. Njegova vlada bi mogla biti ugrožena ako pristane na dogovor pošto članovi kabineta s tvrde linije traže napad na Rafu.

Hamas s druge strane zahteva da svaki dogovor o prekidu vatre mora da garantuje povlačenje trupa i trajni prekid izraelske operacije u Gazi.

Izraelski zvaničnici su rekli da bi operacija u Rafi mogla biti odložena ako Hamas prihvati ponuđeni dogovor – koji ne uključuje definitivan prekid vatre, već povratak 33 taoca u zamenu za mnogo veći broj palestinskih zatvorenika i ograničenu pauzu u borbama.

"Što se tiče Izraela, ovo je poslednja šansa da se odloži akcija Rafa. Izraelske odbrambene snage su već počela da mobiliše trupe za tu operaciju", rekao je jedan izraelski zvaničnik, želeći da ne bude imenovan zbog osetljive prirode razgovora.

U izraelskoj ofanzivi u Pojasu Gaze dosad je poginulo više od 34.000 ljudi, navode lokalne zdravstvene vlasti pod kontrolom Hamasa. U napadu palestinskih ekstremista na jug Izraela 7. oktobra, ubijeno je oko 1.200 ljudi, a oteto oko 250 talaca, navodi Izrael.

Izvori: AP, Reuters
XS
SM
MD
LG