Dostupni linkovi

Patrijarh izjavio da SPC ne može biti deo pregovora i sporazuma o Kosovu


Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC), patrijarh Porfirije, izjavio je da SPC "ne može biti deo bilo kakvih političkih pregovora i sporazuma" o Kosovu.

U pregovorima Srbije i Kosova koji se vode pod okriljem Evropske unije, položaj Srpske pravoslavne crkve deo je Sporazuma o putu normalizacije odnosa, koji je postignut 2023. godine.

U tom sporazumu se navodi da će strane "formalizovati status Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i priuštiti snažan nivo zaštite srpske verske i kulturne baštine, u skladu sa postojećim evropskim modelima".

"Poštovanje, zaštita ljudskih i posebno verskih prava, predstavljaju univerzalnu civilizacijsku vrednost, jer ta prava pripadaju svima, a moraju biti garantovana i srpskoj crkvi i njenom vernom narodu", rekao je poglavar SPC 26. marta.

Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica, koju predstavljaju Ujedinjene nacije i Evropska unija, dužna je da obezbedi puno poštovanje svih ljudskih i verskih prava na Kosovu i ocenio da SPC nigde ne traži posebna prava, te ni tamo.

"Osim toga, ne mogu se samo za SPC na Kosovu i Metohiji kao 'posebna prava' tretirati univerzalna ljudska i verska prava. Zaštita kulturnog nasleđa srpske crkve i naroda, nepokretnih i pokretnih sakralnih dobara koja imaju veliku opštecivilizacijsku, kulturnu, duhovnu i istorijsku vrednost, ne može se samo u tom slučaju posmatrati kao 'posebno pravo' SPC", rekao je patrijarh.

Prema njegovim rečima, "nesporno je da su ugrožena prava i slobode" sveštenstva, monaštva i vernika.

"Kao i srpski pravoslavni identitet, sakralna i ostala imovina SPC na Kosovu i Metohiji. SPC ne može prihvatiti nijedan pravni i politički model koji se protivi Jevanđelju i njenom osmovekovnom postojanju na Kosovu i Metohiji", naglasio je Porfirije.

Albance na Kosovu je pozvao na dijalog.

"Jer kao što na Kosovu i Metohiji ima mesta za sve, uvek i još uvek ima mesta dijalogu o životu ljudi", dodao je.

Stav Srpske pravoslavne crkve poklapa se sa stavom zvaničnog Beograda koji ne prihvata nezavisnost Kosova, proglašenu 2008. godine.

XS
SM
MD
LG