Dostupni linkovi

Paljenje imovine na severu Kosova prolazi nekažnjeno


Izgoreli lokal u Zvečanu koji je bio u vlasništvu zamenice predsednice opštine Nataše Tomanić, 8. marta 2024.
Izgoreli lokal u Zvečanu koji je bio u vlasništvu zamenice predsednice opštine Nataše Tomanić, 8. marta 2024.

Ko pali ličnu imovinu u opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova?

Radio Slobodna Evropa (RSE) na ovo pitanje nije uspeo da dobije konkretan odgovor od policije Kosova i tužilaštva u Mitrovici, koje je nadležno za četiri opštine na severu: Severnu Mitrovicu, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan.

Zvanično se ne znaju ni motivi.

Ono što se zna je da u poslednje vreme uglavnom gori imovina lokalnih srpskih funkcionera koji su prihvatili rad u opštinama po kosovskom sistemu, na čijem su čelu trenutno albanski gradonačelnici.

Poslednji takav slučaj se dogodio 22. marta, kada je izgorela vikendica Nenada Radosavljevića - direktora odeljenja za sport, omladinu i kulturu u kosovskoj opštini Leposavić. Policija je ovaj slučaj okarakterisala kao "incident zbog loše instalacije", dok je Radosavljević u izjavi za RSE optužio Srpsku listu.

Ova najveća partija kosovskih Srba je pak odbacila sve optužbe. Pozvala je Radosavljevića da bez dokaza ne "upire prstom" u Srpsku listu "po nalogu režima iz Prištine".

Srpska lista je jedina politička stranka na Kosovu koja za svoje delovanje ima podršku Beograda. Na njihovu inicijativu su pripadnici srpske zajednice novembra 2022. godine napustili kosovske institucije na severu sa ciljem sprečavanja preregistracije vozila sa srpskih na kosovske tablice.

U međuvremenu su krajem maja 2023. godine na vlast došli albanski gradonačelnici jer su Srbi, ponovo na poziv Srpske liste, bojkotovali izbore. Ipak, pojedinci koji ne podržavaju politiku ove stranke, uzeli su učešće u radu novih lokalnih vlasti.

Šta kažu nadležne institucije?

Zamenik direktora policije Kosova za region sever Veton Eljšani (Elshani) za RSE kaže da je od početka ove godine u opštinama na severu zabeleženo sedam slučajeva paljenja lične imovine u vlasništvu pripadnika srpske zajednice.

Istraga u svim slučajevima je i dalje otvorena, ali nema konkretnih rezultata.

"Ne znamo još ko je i zašto palio. Nema uhapšenih", navodi Eljšani.

Iz tužilaštva za region sever nisu odgovorili na pitanja RSE dokle se stiglo u slučajevima paljenja lične imovine, te da li postoje osumnjičeni za ova krivična dela.

Ko su još vlasnici zapaljene imovine?

Početkom marta nepoznate osobe su zapalile lokal u vlasništvu Nataše Tomanić, potpredsednice opštine Zvečan, koja radi po kosovskom sistemu. Ona je takođe izrazila sumnju da iza požara stoji Srpska lista, što je ova stranka opet negirala.

Paljenje ove imovine osudio je premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti uz ocenu da zvanični Beogard na taj način "vrši pritisak na Srbe koji žele da se integrišu".

Prethodno je krajem januara zapaljen automobil predsedniku Skupštine opštine Leposavić, Gorskom Buriću. Tada je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova na čelu sa ministrom Dželjaljom Svečljom (Xhelal Svecla), saopštilo da "napad na Burića dokazuje da Srbija nije promenila svoj pristup prema Srbima koji su lojalni institucijama Republike Kosovo".

S druge strane, Srpska lista je reagovala na zapaljen automobil u vlasništvu Radmile Vukićević, načelnice opštinske uprave po srpskom sistemu i bliske saradnice predsednika Privremenog opštinskog organa opštine Leposavić, Zorana Todića.

Potom je Srpska lista kroz svoja saopštenja pomenula i vlasnika portala Kosovo online, Dušana Milanovića, kome je 17. marta takođe zapaljen automobil.

Izneli su sumnju da iza ovih incidenata stoji zamenik ministra za zajednice i povratak Radoica Radomirović, a te optužbe su ponovili i 24. marta, nakon što je Nenad Radosavljević izneo optužbe da su pristalice Srpske liste njemu zapalile vikendicu.

Međusobne optužbe

RSE se obratio Srpskoj listi sa upitom da prokomentariše optužbe na njihov račun, te da pojasni kako Radoica Radomirović stoji iza zapaljenih automobila u vlasništvu Radmile Vukićević i Dušana Milanovića.

Međutim odgovor nije stigao.

Srpska lista u svojim saopštenjima inače pominje audio snimak na kome se čuje da Radomirović "objašnjava kako se podmeće požar i pale automobili".

Ovaj snimak je deljen na Telegram kanalima na srpskom jeziku. Telegram je inače online platforma za razmenu poruka i informacija, a koristi se uglavnom za promociju ekstremnih grupa.

Radomirović je za RSE potvrdio autentičnost ovog snimka uz napomenu da je on izvučen iz konteksta kako bi on "bio prikazan u negativnom smislu".

"Taj snimak je nastao 18. novembra (prošle godine) i znam ko je snimao. Policija je bila upoznata sa tim snimcima ali ja sam svakako dao policiji izjavu, naveo svedoke koji su tu bili", rekao je on uz pojašnjenje da su se za stolom prepričavale priče kako se pale automobili ljudima na severu.

Radomirović kaže i da se "zna ko Srbima na severu" pali imovinu, te da je sve informacije koje je imao dostavio i policiji.

Iznosi sumnju da su pristalice Srpske liste po nalogu Milana Radoičića zapravo zapalile i automobile Radmile Vukićević i Dušana Milanovića, sa ciljem podizanja tenzija.

Milan Radoičić je bivši funkcioner Srpske liste, koji je priznao da je organizovao napad u Banjskoj na severu Kosova u kome je ubijen jedan kosovski policajac. Pred kosovskim sudovima se dovodi i u vezu sa ubistvom i zastrašivanem svedoka, dok su ga SAD stavile na crnu listu zbog umešanosti u međunarodni kriminal i korupciju.

Simonović: Politička prepucavanja neće podići tenzije na terenu

Srđan Simonović iz nevladine organizacije Humani centar Mitrovica, koja se bavi bezbednosnim pitanjima, smatra da su poslednja paljenja privatne imovine posledica "političkog prepucavanja".

Prema njegovoj oceni, Srpska lista i pojedinci koji su se uključili u rad lokalnih vlasti ne uživaju veliku podršku naroda, te u tom kontekstu dodaje da ovi incidenti neće podići tenzije na terenu.

Simonović takođe ne veruje da su svi incidenti na severu povezani ali ne isključuje mogućnost da neki od njih imaju političku pozadinu.

"Ta je neka konkurencija, neke političke igre, koje ne možemo da vidimo (dokažemo) ali znamo da su prisutne", kaže on za RSE.

Podseća i da je paljenje vozila političkim protivnicima bio "zaštitni znak severa", te izrazio nadu da ta pojava neće prerasti u paljenje kuća.

Trend paljenja automobila posebno je bio aktuelan krajem 2022. i tokom 2023. godine, kada je trajao proces preregistracije sa srpskih na kosovske tablice. Dakle, nepoznate osobe su palile automobile koje su uzimale RKS (Republika Kosovo) tablice.

Takođe, u prošlosti su paljeni automobili opozicionim političarima a jedan od njih je bio i Oliver Ivanović, koji je ubijen jaunara 2018. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG