Dostupni linkovi

Vučić: Očekujem loše vesti za nas, promenićemo pristup u dijalogu


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tokom obraćanja u Beogradu, 24. decembar 2023.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tokom obraćanja u Beogradu, 24. decembar 2023.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da za Srbiju očekuje "samo loše vesti" i da će Srbija promeniti pristup dijalogu sa Kosovom koji se sprovodi uz posredovanje Evropske unije (EU).

"Objasniću kako su nas varali, lagali, glumili i neki tobožnji prijatelji i drugi, a tiče se članstva Kosova u Savjetu Evrope," rekao je Vučić.

Vučić je, govoreći o članstvu Kosova u Savetu Evrope rekao da "rekli smo im šta će se dogoditi ukoliko se to dogodi, budući da oni misle da imaju pravo na tumačenje sporazuma na lažan način".

Rekao je i da će biti mnogo teško za Srbiju "jer je nečija namjera da gura srpski narod što dalje od Kosova."

U sporazumu postignutom početkom 2023. godine za normalizaciju odnosa sa Kosovom, od Srbije se traži, između ostalog, da ne ometa članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Kosovo se nada da će moći da se pridruži Savetu Evrope, pošto je 13. marta Vlada Aljbina Kurtija zatražila od Katastarske agencije da prenese 24 hektara zemlje na ime Manastira Visoki Dečani. Kurti je rekao da će implementacija ustavne odluke o zemljištu biti odlučujuća za prijem Kosova u Savet Evrope tokom Parlamentarne skupštine ove institucije, koja će biti održana u aprilu.

Ako Kosovo dobije zeleno svetlo u Parlamentarnoj skupštini, onda Komitet ministara Saveta Evrope mora dati poslednju reč - što Vlada očekuje da će se desiti u maju.

U tom slučaju, moguće je da će članstvo u Savetu Evrope biti uslovljeno i drugim pitanjima.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar) izjavio je u petak za Radio Slobodna Evropa da postoji nekoliko evropskih zemalja koje zahtevaju još dva uslova za članstvo Kosova.

"Jedno se odnosi na neke radnje vezane za eksproprijacije koje se rade na sjeveru. A drugo je Zajednica, rekao je on.

Vučić je najavio i promene u pristupu svoje zemlje dijalogu. Rekao je da neće biti lako “ponajmanje” narodu na Kosovu.

"Ali će biti i promjene u našoj doktrini i pristupima. Više nema da nas dovedu pred svršen čin i kažu saglasili ste se sa tim."

Glavni pregovarači Kosova i Srbije sastaće se u utorak 19. marta u Briselu kako bi, u okviru dijaloga, razgovarali o pitanju srpskog dinara, čiju su upotrebu kosovske vlasti zabranile novom valutnom regulativom koja je stupila na snagu u februaru.

U intervju za RSE u petak 15. marta zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijel Eskobar rekao je da nije uspeo da ubedi premijera Kosova Aljbina Kurtija (Albin) da suspenduje odluku o zabrani srpske valute u Kosovo dok Evropska unija, SAD i Vlada Kosova ne pronađu dugoročno rješenje, kao što je elektronski transfer evra kroz kosovski sistem.

Vučić, čija država kosovskim Srbima izdvaja milione evra za plate, penzije i dodatnu pomoć, optužio je kosovske vlasti da na silu sprovode odluku Centralne banke Kosova koja predviđa da se za isplate u gotovini koristi samo euro.

XS
SM
MD
LG