Dostupni linkovi

Bela kuća oprezno optimistična posle novog predloga Hamasa o primirju


Palestinski dječak ispred svoje kuće pored oštećenog automobila UN-a u Rafahu u južnom pojasu Gaze 4. marta 2024. godine.
Palestinski dječak ispred svoje kuće pored oštećenog automobila UN-a u Rafahu u južnom pojasu Gaze 4. marta 2024. godine.

Bela kuća je iskazala oprezan optimizam posle najnovijeg predloga Hamasa, palestinske organizacije koju SAD i Evropska unija (EU) smatraju terorističkom, u pregovorima o primirju u Gazi.

"Predlog koji je iznela (palestinska organizacija) je u širem smislu kompatibilan sa principima sporazuma na kojem radimo nekoliko meseci", rekao je 15. marta portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi a preneo Frans pres.

"Činjenica da još jedna delegacija ide u Dohu, činjenica da postoji predlog, da se vode razgovori o tome, to je sve dobro", dodao je Kirbi na brifingu za novinare.

"Mi smo oprezno optimistični da stvari idu u dobrom pravcu, ali to ne znači da je gotovo i mi ćemo morati da ostanemo pri tome do samog kraja", ocenio je portparol.

Nešto ranije je objavljeno da će izraelska delegacija po svoj prilici otputovati u Dohu početkom naredne nedelje radi daljih pregovora o primirju za oslobađanje talaca, izjavio je jedan neimenovani izraelski zvaničnik za Si-En-En (CNN).

Izraelski ratni kabinet će se sastati 16. marta uveče da razmotri i formuliše smernice za delegaciju.

Delegacija ide u Dohu pošto je Hamas podneo novi odgovor egipatskim i katarskm posrednicima.

Izraelska i Hamasova delegacija biće u Dohi u isto vreme, ali ne u istoj prostoriji.

Kirbi je takođe rekao da bi Bela kuća "želela da ima mogućnost da vidi" plan izraelske ofanzive u Rafi, koji je danas odobrio premijer Izraela Benjamin Netanjahu.

"Nećemo podržati plan koji ne uzima u obzir milion i palestinskih izbeglica u tom području na jugu pojasa Gaze", upozorio je on.

'Nemamo šta jesti': Iftar u Gazi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

XS
SM
MD
LG