Dostupni linkovi

Pendarovski najavio kandidaturu za drugi mandat predsjednika Severne Makedonije


Pendarovski u naselju Pelince, 2, augusta 2023.
Pendarovski u naselju Pelince, 2, augusta 2023.

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski najavio je "građansku kandidaturu" za drugi mandat na čelu te države.

On je današnjoj konferenciji za novinare pozvao sve građane da mu svojim potpisima daju podršku u područnim jedinicama Državne izborne komisije (DIK), prenosi Radio Slobodna Evropa na makedonskom jeziku.

“U mom prvom mandatu postali smo članica NATO-a, a očekujem da ćemo u drugom mandatu postati članica EU", poručio je Pendarovski.

On je kazao da je njegova politika u sferi međuetničkih odnosa "bila i biće stub unutrašnje stabilnosti i kohezije" Sjeverne Makedonije.

Rekao je i da je Makedonac, ali da njegovo etničko porijeklo nikad nije bilo razlog za nečije favorizovanje ili degradiranje.

"U proteklih pet godina pokazao sam da predsjednik države može biti nezavistan od sredstava političke ili ekonomske moći, kao i od onih koji su ga podržavali. U našoj državi ne postoji osoba ili stranka koja može reći da kontroliše ili usmjerava moje odluke", rekao je Pendarovski.

Komentarišući međunacionalne odnose i evroatlantske integracije, ponovio je svoje stavove da su Okvirni, Prespanski i Sporazum o dobrosusjedstvu s Bugarskom korisni za građane i državu.

“Sporazum s Bugarskom nije bio sporan tri godine, ali je postao problem kada je Bugarska pod pritiskom stare komunističke garde počela da izmišlja razloge za blokadu kojih nema u samom sporazumu. Teze da će neko da mijenja pregovarački okvir i da će se bolje dogovoriti sa EU su politička fatamorgana”, rekao je Pendarovski.

Očekuje se da će tokom vikenda vladajući SDSM zvanično podržati Pendarovskog u trci za drugi mandat.

Pendarovski je kazao da je dobio javnu podršku velikog broja građana, među kojima su neke javne ličnosti, profesori i kulturni djelatnici.

Kandidatura DIK-u može se podnijeti sa 10.000 potpisa građana ili podrškom 30 poslanika u Sobranju Severne Makedonije, ali to mogu da ispune samo dve najveće partije - SDSM i VMRO DPMNE.

Do sada su 10.000 potpisa sakupili Bujar Osmani koji je kandidat najveće albanske partije Demokratske unije za integraciju (DUI) i ministar spoljnih poslova, gradonačelnik Gostivara Arben Taravar koji je kandidat albanske opozicione koalicije "Vredi" i gradonačelnik Kumanova Maksim Dimitrievski - lider i kandidat partije "Znam - Za našu Makedoniju".

Kandidaturu za predsednicu Severne Makdonije ranije je najavila poslanica VMRO DPME Gordana Siljanovska-Davkova koja je bila kandidatkinja te opzicione partije i na prethodnim izborima, ali i nju treba da potvrde stranački organi narednih dana.

Potpisi mogu da se prikupljaju do 8. marta u ponoć.

Prvi krug predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji biće u sredu 24. aprila, a drugi u sredu 8. maja, zajedno sa parlamentarnim izborima. Izbore će organizovati tehnička vlada, na čelu sa tehničkim premijerom Talatom Džaferijem, izabrana 28. januara, odnosno 100 dana prije izbora.

XS
SM
MD
LG