Dostupni linkovi

SAD uništavaju dronove Huta, projektile u Jemenu i Crvenom moru


Zaštita komercijalnih brodova u Crvenom moru.
Zaštita komercijalnih brodova u Crvenom moru.

Američka vojska saopštila je u petak 23. februara da je uništila dronove Huta i protivbrodske krstareće rakete u Jemenu i Crvenom moru nakon što je utvrdila da predstavljaju neposrednu prijetnju trgovačkim brodovima i brodovima američke mornarice.

Udari su pogodili četiri bespilotne letjelice i dvije krstareće rakete koje su bile spremne za lansiranje iz područja Jemena pod kontrolom Huta prema Crvenom moru, saopštila je Centralna komanda vojske, prenosi Rojters.

Vojska je takođe oborila tri ofanzivne bespilotne letjelice Huta u blizini komercijalnih brodova koji plove Crvenim morem, navodi se.

Udari su izvedeni u četvrtak i petak, saopštila je Centralna komanda. Nije bilo štete ni na jednom brodu, dodaje se u saopštenju.

Pokret Huti iz Jemena vrši napade dronovima i raketama na trgovačke brodove u znak protivljenja zbog operacije izraelske vojske u Pojasu Gaze započete u oktobru.

Američke i britanske snage izvršile su više napada na lokacije koje koriste pobunjenici u Jemenu. Pomorskoj misiji se pridružila i Evropska unija.

XS
SM
MD
LG