Dostupni linkovi

Vlada Kosova će izaći sa merama ublažavanja posledica zbog ukidanja dinara, rekao Bisljimi


Besnik Bislimi, zamenik premijera Kosova, 2022. godine
Besnik Bislimi, zamenik premijera Kosova, 2022. godine

Zamenik premijera Kosova Besnik (Bislimi) Bisljimi je rekao da je Vlada svesna da brza implementacija odluke Centralne banke Kosova o ukidanju srpskog dinara može uticati na jedan deo građana iz redova srpske zajednice koji imaju primanja iz budžeta Srbije.

On je dodao da će u narednom periodu izaći sa merama oko ublažavanja posledica.

"Narednih dana Vlada Kosova će napraviti listu od deset mera putem kojih ćemo pokazati kako ćemo se pobrinuti da građani ne budu oštećeni u ovom prelaznom periodu formalizacije platnog prometa", rekao je Bisljimi na okruglom stolu u Medija centru u Čaglavici kod Prištine.

Bisljimi je rekao i da zabrinutost pripadnika srpske zajednice oko ukidanja dinara treba "adresirati", ali ne i "dramatizovati".

"Treba da dogovorimo mehanizam kako da ta sredstva (u dinarima iz budžeta Srbije) stignu na Kosovo, kako da se dinar konvertuje u evro, a dinar izbaci iz opticaja. NLB (banka) ima filijalu i na Kosovu i u Srbiji, postoji mogućnost, ali je potrebna volja“, ocenio je Bisljimi.

Istakao je i da se Centralna banka Kosova obratila Narodnj banci Srbije kako bi se pronašlo neko rešenje, ali da do sada nije dobila nikakav odgovor.

Kosovo inače insistira na direktnoj komunikaciji sa nadležnim institucijama Srbije kako bi se pronašlo rešenje oko isplate novčanih naknada iz budžeta Srbije, dok zvanični Beograd to odbija i traži da se pitanje pokrene u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

Odluka Centralne banke Kosova, koja je stupila na snagu 1. februara, predviđa da evro bude jedina valuta za platni promet na Kosovu, čime se ukida srpski dinar koji se do sada koristio u srpskim sredinama na Kosovu.

Na osnovu ove odluke, kosovske vlasti su do sada u dva navrata zabranile ulaz srpskog dinara na Kosovo, što je dovelo do nestašice dinara.

Zamenik premijera Kosova je rekao i da je odbio poziv Brisela da se u okviru dijaloga razgovara o pitanju ukidanja dinara.

Inače, Bisljimi je glavni pregovarač Kosova u tehničkom dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

On je novinarima rekao da je od izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka dobio poziv za održavanje sastanka naredne nedelje na kome bi se razgovaralo o odluci Centralne banke Kosova.

"Ali to nije sastanak na koji mora da ide glavni pregovarač jer pitanje dinara nije deo dijaloga", rekao je Bisljimi.

"Videćemo ko će otići da priča o dinaru, ali to neće biti niko iz tima glavnog pregovarača", dodao je.

Problemi zbog ukidanja dinara u opštinama na severu Kosova

Pojedini meštani Gračanice 20. februara nisu mogli da podignu socijalnu pomoć i dečiji dodatak jer su im u pošti, koja radi u sistemu Srbije, rekli da nemaju novca za isplatu.

Takođe, 21. februara grupa prosvetnih radnika u Severnoj Mitrovici je protestvovala ispred banke Poštanska štedionica jer nisu mogli da podignu plate.

Poštanska štedionica je trenutno jedina banka koja na Kosovu radi u sistemu Srbije i posluje sa dinarima.

Kako je ranije rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zaposleni u zdravstvu i obrazovanju plate primaju u dva dela, odnosno svakog 6. i 21. u mesecu.

Pored obrazovnih i zdravstvenih institucija, u srpskim sredinama na Kosovu funkcionišu i druge institucije u sistemu Srbije, čiji se radnici takođe isplaćuju u dinarima.

Narodna banka Srbije je godinama unazad slala dinare u svoj trezor u opštini Leposavić na severu Kosova, odakle je potom novac do finansijskih ustanova koje rade u sistemu Srbije, kao što su pošta ili banka Poštanska štedionica, prevozila međunarodna kompanija Henderson.

Međutim, sada CBK navodi da je ta praksa nezakonita, jer samo ona može da izvozi i uvozi kovanice i novčanice na teritoriji Kosova.

Međunarodna zajednice je izrazila zabrinutost da bi ova odluka Centralne banke Kosova mogla da ima negativan uticaj na kosovske Srbe i podigne etničke tenzije.

Od kosovskih vlasti je zbog toga zatraženo odlaganje primene ove uredbe.

Međutim, Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao da odluka Centralne banke Kosova o zabrani upotrebe dinara ne može da se poništi, ali da se njome ne zabranjuju isplate iz budžeta Srbije u evrima.

Centralna banka Kosova je takođe 12. februara saopštila da prelazna faza primene njene uredbe ne može trajati duže od tri meseca.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG