Dostupni linkovi

EU pozvala na razgovor ruskog diplomatu u Briselu zbog smrti Navaljnog


Sveće na bdenju posle smrti ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog kod Ajfelove kule u Parizu, 19. februar 2024.
Sveće na bdenju posle smrti ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog kod Ajfelove kule u Parizu, 19. februar 2024.

Evropska unija saopštila je u utorak da je pozvala na razgovor ruskog otpravnika poslova u Briselu zbog smrti u zatvoru opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

Generalni direktor EU za istočnu Evropu, Rusiju i centralnu Aziju Mihaela Ziberta (Michael Siebert) pozvao je na razgovor Kirila Logvinova i "pozvao Rusiju da dozvoli nezavisnu i transparentnu međunarodnu istragu o okolnostima iznenadne smrti Alekseja Navaljnog", navodi se u saopštenju diplomatske službe EU.

"EU je izrazila ogorčenje zbog smrti ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog, za šta krajnju odgovornost snose predsednik Putin i ruske vlasti", dodaje se u saopštenju.

Takođe je pozvana Rusija da bez odlaganja preda telo Navaljnog njegovoj porodici i dozvoli porodici da organizuje sahranu.

"Rusija mora odmah i bezuslovno da oslobodi sve ostale političke zatvorenike, kao i sve one koji su pritvoreni u gradovima širom Rusije kada odaju počast Alekseju Navaljnom", navodi se u saopštenju.

Navaljni (47) preminuo je prošlog petka u arktičkom zatvoru, saopštile su ruske zatvorske vlasti.

Njegova majka Ljudmila Navalnaja otputovala je u udaljenu zatvorsku koloniju IK-3 u subotu, jutro pošto je objavljena njegova smrt, i od tada joj je zabranjeno da vidi njegovo telo.

Udovica Navaljnog obećava da će nastaviti njegov rad
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

Ruski istražitelji rekli su da će telo biti čuvano "najmanje dve nedelje", navodi tim Navalnog koji kaže i da je harizmatični vođa ubijen.

Belgija, Francuska, Nemačka i Poljska su među zemljama koje su pozvale ruske ambasadore zbog smrti Navaljnog.

SAD bi u petak trebalo da objave nove sankcije Rusiji zbog smrti Navaljnog.

Izvor: AFP

XS
SM
MD
LG