Dostupni linkovi

Palestinci na najvišem sudu UN-a zahtijevaju trenutni prekid izraelske okupacije


Palestinski šef diplomatije Rijad al-Maliki (prvi zdesna) na saslušanju pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, Holandija, 19. februara 2024.
Palestinski šef diplomatije Rijad al-Maliki (prvi zdesna) na saslušanju pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, Holandija, 19. februara 2024.

Palestinski ministar inostranih poslova Rijad al-Maliki zatražio je trenutni prekid izraelske okupacije palestinskih teritorija na početku saslušanja o pravnom statusu sporne zemlje na najvišem sudu Ujedinjenih nacija.

Više od 50 država će iznijeti argumente pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu do 26. februara, nakon zahtjeva Generalne skupštine UN-a 2022. za savjetodavno ili neobavezujuće mišljenje o okupaciji, podsjeća Reuters.

Izraelski čelnici su dugo osporavali da su teritorije službeno okupirane na temelju toga jer su ih zauzeli Jordan i Egipat tokom rata 1967. godine, a ne suverena Palestina.

Al-Maliki je optužio Izrael da nad Palestincima decenijama sprovodi diskriminaciju i aparthejd - optužbe koje Izrael odbacuje - tvrdeći da im je ostavljen izbor između "raseljavanja, pokoravanja ili smrti".

"Jedino rješenje koje je u skladu sa međunarodnim pravom jest da se ova nezakonita okupacija odmah, bezuslovno i potpuno prekine", rekao je.

Očekuje se da će sudijama trebati nekoliko mjeseci za razmatranje prije nego što daju svoje mišljenje.

Izrael je ignorisao takva pravna mišljenja u prošlosti, ali ovo bi moglo da poveća politički pritisak zbog njegova rata u Gazi, u kojem je izraelska vojska ubila oko 29.000 Palestinaca, prema navodima zdravstvenih zvaničnika u Gazi, otkako je Hamas, kojeg su SAD i EU označili za terorističku organizaciju, napao Izrael 7. oktobra.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu, Gazu i istočni Jerusalem - područja istorijske Palestine koju Palestinci žele za državu - u sukobu 1967. godine. Povukao se iz Gaze 2005., ali sa susjednim Egiptom još uvijek kontroliše njene granice.

Saslušanje je dio palestinskih nastojanja da međunarodne pravne institucije ispitaju ponašanje Izraela. Oni su se pojačali nakon izraelskog rata protiv Gaze, koji je uslijedio kao odgovor na napade Hamasa u kojima je ubijeno 1.200 ljudi, prema izraelskim podacima.

Al-Maliki je ponovio optužbe za izraelski genocid u Gazi koje je Izrael odlučno da odbaci na odvojenim saslušanjima u Hagu prošlog mjeseca.

"Genocid koji upravo traje u Gazi rezultat je decenija nekažnjivosti i nedjelovanja. Okončanje nekažnjivosti Izraela je moralni, politički i pravni imperativ", rekao je Al-Maliki.

Izrael je rekao da je suočen sa egzistencijalnom prijetnjom militanata Hamasa i drugih grupa te da djeluje u samoodbrani.

Ovo je drugi put da je Generalna skupština UN-a zatražila od Međunarodnog suda pravde, poznatog i kao Svjetski sud, savjetodavno mišljenje u vezi sa okupiranom palestinskmm teritorijom.

Sud je u julu 2004. godine utvrdio da je izraelski zid razdvajanja na Zapadnoj obali kršenje međunarodnog prava i da ga treba ukloniti, iako on i dalje stoji.

Od sudija je sada zatraženo da preispitaju izraelsku "okupaciju, naseljavanje i aneksiju, uključujući mjere usmjerene na promjenu demografskog sastava, karaktera i statusa svetog grada Jerusalema, te s njihovim usvajanjem povezane diskriminišuće zakone i mjere".

Među zemljama koje bi trebale da učestvuju u saslušanjima su Sjedinjene Države - najjači zagovornik Izraela - Kina, Rusija, Južna Afrika i Egipat.

Izrael ne učestvuje, iako je poslao pismena zapažanja.

XS
SM
MD
LG