Dostupni linkovi

Izraelska vojska izvela seriju napada na Liban


Izraelski avion na granici sa Libanom, 14. februar 2024.
Izraelski avion na granici sa Libanom, 14. februar 2024.

Izraelska vojska saopštila je u srijedu da su njeni borbeni avioni "započeli seriju napada" u Libanu, što pojačava strah od rata između dvije države, javlja AFP.

Vazdušni napadi su uslijedi nekoliko sati nakon što je u raketnim napadima sa libanske teritorije povrijeđeno nekoliko osobe na sjeveru Izraela. Hitna služba je saopštila da povrijeđeno najmanje sedam osoba.

Izraelski avioni su gađali niz meta Hezbolaha, saopštila je vojska.

Zapadne zemlje, uključujući Sjedinjene Države, proglasile su Hezbolah terorističkom organizacijom.

Hezbolah, međutim, nije preuzeo odgovornost za napad na sjeveru Izraela.

Šef izraelske vojske Herci Halevi poručio je 14. februara da "svo vrijeme pojačavamo napade, a Hezbolah plaća sve veću cijenu".

Dvije strane gotovo svakodnevno ramjenjuju vatru duž izraelsko-libanske granice od oktobra prošle godine, kada su militanti palestinskog Hamasa, organizacije koju su i Sjedinjene Države i Evropska unija označile kao terorističku, upali na jug Izraela, ubili oko 1.200 ljudi, a oko 240 oteli i odveli u Gazu.

Izraelski odgovor na napad izazvao je teško razaranje u Gazi. Palestinsko ministarstvo zdravstva, koje kontroliše Hamas, objavilo je da je od tada ubijeno više od 28.400 ljudi, a ranjeno više od 68.000 ljudi.

Libanonski Hezbolah poručio je ranije da djeluje "solidarno" s palestinskim narodom.

XS
SM
MD
LG