Dostupni linkovi

'Restriktivne mjere kao nova normalnost': Turkmenska pokrajina uvodi nezvanični policijski sat


Pokrajina Balkan, a posebno ljetovalište Avaza, ljeti je omiljena destinacija domaćim turistima.
Pokrajina Balkan, a posebno ljetovalište Avaza, ljeti je omiljena destinacija domaćim turistima.

Piše: Turkmenistanski servis RSE

Stanovnici zapadne turkmenistanske pokrajine Balkan mogu biti uhapšeni ako napuste svoje domove poslije devet sati uveče, nakon što je policija početkom februara uvela nezvanični noćni policijski sat.

Kako piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku, državni službenici te priobalne pokrajine mogu da izgube posao ako prekrše nova pravila.

To je najnovije ograničenje u Turkmenistanu, autoritarnoj centralnoazijskoj državi u kojoj je vlada ozbiljno ograničila individualna prava i slobode.

Pokrajinska vlada u Balkanu nije navela razloge za tu mjeru. Ipak, policijski službenik u priobalnom gradu Turkmenbašiju rekao je za RSE da tim potezom žele da sačuvaju "mir i tišinu" kao i da omoguće ljudima "da mirno odmaraju noću".

Državni zvaničnici kazali su da su od pokrajinske policije dobili letke u kojima ih upozoravaju da, bez obzira na to imaju li razlog, "ne hodaju ulicama u večernjim satima".

Drugi policijski službenik u Turkmenbašiju, koji je takođe razgovarao sa RSE pod uslovom da ostane anoniman, rekao je da je ta mjera odgovor na navodne nestanke žena u zemlji posljednjih godina.

Ilustrativna fotografija - Djevojke na putu do škole u Ašhabatu, 21. februar 2013.
Ilustrativna fotografija - Djevojke na putu do škole u Ašhabatu, 21. februar 2013.

"Bilo je mnogo slučajeva djevojaka koje su napuštale svoje domove, odlazile u noćne klubove i nisu se vraćale kući", rekao je policajac. "U posljednje dvije godine u zemlji su bila 54 neriješena slučaja nestalih mladih ljudi."

Policajac nije iznio pojedinosti, ali je rekao da su navodni nestanci izazvali zabrinutost Ministarstva unutrašnjih poslova i rukovodstva zemlje.

Nova ograničenja uslijedila su nakon što je pokrajinska vlada u Balkanu naredila svim učenicama srednjih škola da se podvrgnu obaveznim testovima nevinosti kako bi se "procijenila njihova moralnost" i spriječile trudnoće tinejdžerki.

Lista djevojaka za koje se smatra da nisu prošle kontroverzni test biće proslijeđena policiji i bezbjednosnim službama, kazali su lokalni zvaničnici.

'Još pravila'

Dopisnici RSE iz turkmenistanske regije Balkan kažu da je nezvanični noćni policijski sat uveden jer je policija posljednjih sedmica pojačala "mjere kontrole" širom pokrajine.

To uključuje pritvaranje onih koje su zatekli pijane na ulici. Neke od privedenih poslaće u ustanove za odvikavanje od alkohola i droga do tri mjeseca, rekao je policijski službenik koji je sa RSE razgovarao pod uslovom da ostane anoniman.

U Turkmenistanu, jednoj od najrepresivnijih država na svijetu, građani se često prisilno šalju u rehabilitacione centre ili su podvrgnuti obaveznim testiranjima. Oni koji se ne pridržavaju tih mjera i koji kritikuju politiku vlade mogu da budu uhapšeni.

U Turkmenistanu nema opozicionih stranaka niti nezavisnih medija, protesti su izuzetno rijetki, a mnogi kritičari vlade zatvoreni su ili prisiljeni da napuste državu.

Mehri, starija stanovnica Turkmenbašija koja je željela da se predstavi samo imenom, kazala je za RSE da vlasti rade na tome da sve restriktivnije mjere postanu "nova normalnost".

"Čini se kao da se nameće sve više i više pravila kako bi se ograničila sloboda kretanja ljudi", navela je Mehri. "Vlasti to rade postepeno, kao da ispituju kako će ljudi reagovati. Ako nema protesta, uvode nova ograničenja. Sudeći po razmjerima ograničenja, strah vlasti od naroda raste."

Nezvanični večernji policijski sat u Balkanu vjerovatno će postaviti dodatne izazove pred lokalno stanovništvo i posjetioce u nadolazećim mjesecima, kako dani budu postajali duži.

Pokrajina Balkan, a posebno ljetovalište Avaza, ljeti je najpoželjnija destinacija za domaće turiste. Grad je poznat po svojim restoranima, noćnim klubovima i koncertnim dvoranama. Mnogi mještani takođe odlaze u gradske džamije na večernju molitvu.

*Napisala Farangis Najibullah na osnovu izvještavanja Turkmenistanskog servisa RSE.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG