Dostupni linkovi

Blinken razgovarao sa bivšim marincem koji je u zatvoru u Rusiji


Paul Whelan, bivši američki marinac koji je uhapšen zbog navodnog špijuniranja, dok čeka saslušanje u sudnici u Moskvi, avgust 2019. godine
Paul Whelan, bivši američki marinac koji je uhapšen zbog navodnog špijuniranja, dok čeka saslušanje u sudnici u Moskvi, avgust 2019. godine

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je 13. februara da je dan ranije razgovarao s Paulom Whelanom, bivšim američkim marincem koji je u pritvoru u Rusiji.

Blinken je na forumu o talačkoj diplomatiji rekao da traju svakodnevni napori američkih vlasti da vrate kući Whelana i reportera Wall Street Journala Evana Gershkovicha, kojeg takođe drži Rusija.

Američki državni sekretar nije iznio detalje o razgovoru s Whelanom, koji je 2020. osuđen za špijunažu i osuđen na 16 godina zatvora.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je prošle sedmice da zvaničnici SAD i Rusije vode "dijalog" u vezi s oslobađanjem dvojice Amerikanaca koji se trenutno drže u ruskom pritvoru zbog optužbi za špijunažu, što oni čvrsto negiraju.

Whelan je uhapšen 2018. i osuđen 2020. godine po optužbi za špijunažu, koju on i Vašington negiraju. Osuđen je na 16 godina zatvora i trenutno je u ozloglašenoj ruskoj kaznenoj koloniji u Mordoviji.

Whelan je bio šef za globalnu bezbjednost u američkoj kompaniji koja se bavi auto dijelovima kada je uhapšen. On i njegovi rođaci insistiraju da je boravio u Rusiji da bi prisustvovao vjenčanju.

Gerškovich je priveden krajem marta u gradu Jekaterinburgu na Uralu. Ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) saopštila je u vrijeme hapšenja da je pokrenula slučaj špijunaže protiv novinara zbog prikupljanja, kako je navela, državnih tajni o vojno-industrijskom kompleksu u ime američke vlade, što su Wall Street Journal i SAD odlučno odbacili.

Sud u Moskvi je u četvrtak, 14. decembra, odbacio žalbu Gerškovicha na produženje pritvora.

Nekoliko Amerikanaca je uhapšeno u Rusiji posljednjih godina pod optužbama za koje njihove porodice, pristalice, a u nekim slučajevima i vlada SAD, navode da su izmišljene.

Novinari RSE u zatvoru

Okružni sud u Kazanju u Rusiji produžio je do 5. aprila pritvor Alsu Kurmaševoj (Alsu Kurmasheva), novinarki Tatarsko-baškirskog servisa Radija Slobodna Evropa (RSE).

Vršilac dužnosti predsjednika RSE Stiven Kapus (Stephen Capus) izjavio je nakon ove odluke suda da ponovo produži pritvor novinarki RSE da Rusija snosi konačnu odgovornost za sudbinu Alsu. Kapus je pozvao ruske vlasti da je odmah puste i dozvole joj da se vrati porodici.

Kurmaševa je prvo optužena da nije tražila od ruskih vlasti da je registruju kao "stranog agenta", a onda je dva mjeseca kasnije optužena za širenje neistina o ruskoj vojsci.

Optužba za "stranog agenta" predviđa maksimalnu kaznu zatvora od pet godina, dok je za drugu tačku predviđena kazna do 10 godina. Kurmaševa i RSE negiraju optužbe i navode da je Moskva kažnjava zbog njenog novinarskog rada.

Kurmaševa je jedna od četvoro novinara RSE-a – Andrej Kuznječik, Ihar Losik i Vladislav Jesipenko su ostala trojica – koji su trenutno u zatvoru po optužbama u vezi s njihovim radom. Grupe za ljudska prava i RSE su više puta pozivali na puštanje na slobodu svo četvoro, navodeći da su nezakonito privedeni.

Losik je bloger i saradnik Beloruskog servisa RSE-a koji je u decembru 2021. osuđen po nekoliko optužbi, uključujući za "organizovanje i pripremu radnji koje grubo narušavaju javni red" i osuđen na 15 godina zatvora.

Kuznečik, web urednik Beloruskog servisa RSE-a, osuđen je u junu 2022. na šest godina zatvora poslije suđenja koje je trajalo ne više od nekoliko sati. Osuđen je za "stvaranje ili učešće u ekstremističkoj organizaciji".

Jesipenka, koji ima dvojno državljanstvo Ukrajine i Rusije i koji je kao saradnik radio za Krimske realnosti, regionalni desk Ukrajinskog servisa RSE-a, u februaru 2022. na šest godina zatvora je osudio ruski sudija na okupiranom Krimu poslije suđenja iza zatvorenih vrata. Osuđen je za "posjedovanje i transport eksploziva". Jesipenko je tu optužbu čvrsto odbacivao.

Prema Komitetu za zaštitu novinara sa sjedištem u Njujorku, Bjelorusija i Rusija su među "najgorim tamničarima novinara" na svijetu. Do 1. decembra 2023, 28 novinara je bilo u pritvoru u Belorusiji a 22 u Rusiji.

XS
SM
MD
LG