Dostupni linkovi

'Kao da živimo u dve odvojene realnosti', srpski civilni sektor traži od Vlade Kosova da ih čuje


Predstavnici civilnog društva (sa leva na desno): Ivan Nikolić, Aleksandar Rapajić, Jovana Radosavljević, Vladan Trifić, Darko Dimitrijević i Miodrag Milićević, Priština, 8. februara 2024.
Predstavnici civilnog društva (sa leva na desno): Ivan Nikolić, Aleksandar Rapajić, Jovana Radosavljević, Vladan Trifić, Darko Dimitrijević i Miodrag Milićević, Priština, 8. februara 2024.

Formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom i obustava akcija koje otežavaju rad institucija Srbije na Kosovu – neki su od zahteva koje je srpski civilni sektor na Kosovu uputio Vladi u Prištini 8. februara.

Zahtevi su upućeni nakon što je Centralna banka Kosova posebnom uredbom, u skladu sa Ustavom Kosova, utvrdila da euro bude jedina valuta za plaćanje na Kosovu, ukidajući tako upotrebu srpskog dinara, ali i nakon zatvaranja nekoliko opština južno od Ibra koje funkcionišu u sistemu Srbije, koje Kosovo smatra ilegalnim.

Za Srbe na Kosovu ukidanje dinara je zabrinjavajuće jer većina njih prima razne prihode iz Srbije upravo u dinarima.

Pet srpskih nevladinih organizacija kao i lokalni Radio Goraždevac iz regiona Peći, su na konferenciji za novinare u Prištini poručili da kosovske vlasti "flagrantno krše medijske slobode i napadaju civilni sektor".

Kao primer za ove tvrdnje navode upad policije Kosova u prostorije nevladine organizacije Centar za mir i toleranciju u Prištini uz obrazloženje da se tu pružaju "nelegalne medicinske usluge".

Obaveštenje Zdravstvenog inspektorata na ulaznim vratima Centra za mir i toleranciju u Prištini, 8. februara 2024.
Obaveštenje Zdravstvenog inspektorata na ulaznim vratima Centra za mir i toleranciju u Prištini, 8. februara 2024.

Istovremeno, urednik i novinar Radio Goraždevca, Darko Dimitrijević, je u javnost izneo niz optužni na račun ponašanja Policije Kosova prilikom akcije zatvaranja opštine Peć, koja je u Gorždevcu funkcionisala po srpskom sistemu.

Svi zajedno su zaključili da kosovske vlasti stvaraju atmosferu "koja podstiče međuetničke tenzije".

Radio Slobodna Evropa se obratio Vladi Kosova povodom ovih optužbi, ali odgovor nije stigao.

'Sada će biti drugačije': Zatvaranje paralelnih opština brine Srbe na Kosovu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:29 0:00

Ambulanta za Srbe u Prištini ili nelegalne aktivnosti?

Vladan Trifić iz nevladine organizacije Centar za mir i toleranciju je rekao kako im ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) "crta metu na čelu" iznošenjem informacija da se njihova kancelarija u Prištini bavi špijunskim i nelegalnim poslovima.

Dodao je kako su na kraju ipak ostale samo optužbe za pružanje “nelegalnih medicinskih usluga”.

Policija Kosova je 31. januara zatvorila kancelariju Centra za mir i toleranciju u centru Prištine.

Ministar Svečlja je na društvenim mrežama rekao da je ona "ugrožavala bezbednost", ne pojašnjavajući kako.

Zapečaćena vrata Centra za mir i toleranciju u Prištini, 8. februara 2024.
Zapečaćena vrata Centra za mir i toleranciju u Prištini, 8. februara 2024.

Ova kancelarija je postojala od 1999. godine i prema navodima Centra za mir i toleranciju služila je kao centar za okupljanje i druženje uglavnom preostalih Srba u Prištini.

Trifić: Ministar Svečlja crta metu na čelu
Trifić: Ministar Svečlja crta metu na čelu

"Tačno je da su centar povremeno posećivali lekari koji su preostalim starijim Srbima merili pritisak i holesterol. Trenutno u Prištini živi sedam Srba koji koriste usluge tog centra isključivo da bi im doktorke izmerile pritisak i dale preporuke za dalje lečenje", istakao je Trifić.

Ovaj centar su uglavnom posećivali doktori Doma Zdravlja Priština koji radi po srpskom sistemu sa sedištem u Gračanici, jednoj od opština sa srpskom većinom južno od Ibra.

Pored tog Doma zdravlja, u srpskim sredinama na Kosovu sve zdravstvene institucije rade u sistemu Srbije a Kosovo ih smatra ilegalnim.

Međutim, ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova, Nenad Rašić, je 7. februara rekao kako je dobio garancije premijera Kurtija da će one nastaviti sa radom kao i do sada.

Radio Goraždevac: Policija branila snimanje akcije uz pretnje

Urednik Radija Goraždevac Darko Dimitrijević je takođe izneo niz optužbi na račun policije Kosova, te ocenio da se stiče utisak da se "vodi kampanja protiv Srba" i da je svako ko je Srbin "sumnjiv i radi nešto ilegalno".

On je u svom izlaganju rekao kako je policija Kosova tokom akcije u Goraždevcu 2. februara, prilikom zatvaranja opštine Peć koja je radila po srpskom sistemu, sve vreme pretila i zabranjivala snimanje iako su se, kako kaže, nalazili na javnoj površini i imali novinarske legitimacije.

Dimitrijević: Ono što se dešavalo u Goraždevcu mi je ličilo na kampanju vlasti protiv male srpske zajednice koja živi potpuno integrisano u Peći
Dimitrijević: Ono što se dešavalo u Goraždevcu mi je ličilo na kampanju vlasti protiv male srpske zajednice koja živi potpuno integrisano u Peći

Nije izneo javno o kakvim pretnjama je reč ali je rekao da su se sa svim dokazima obratili Inspektoratu policije Kosova, evropskim poslanicima i drugim institucijama.

"Ostao je gorak ukus u ustima, meni kao profesionalcu, to što je policija sve vreme našoj redakciji pretila da ne sme da slika ili dokumentuje a nakon završene akcije na brojnim prištinskim portalima izlaze ekskluzivne fotografije i snimci koje je policija snimala. Meni je ono što se dešavalo u Goraždevcu ličilo na kampanju vlasti protiv male srpske zajednice koja živi potpuno integrisano u Peći", rekao je Dimitrijević.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova nisu odgovorili na upite Radija Slobodna Evropa u vezi sa ovim optužbama.

Ministar Svečlja je u dva navrata na društvenim mrežama objavio snimak policijske akcije zatvaranja opština koje paralelno rade u sistemu Srbije, navodeći da se time privodi kraju ilegalno funkcionisanje srpskih institucija.

Zahtevi upućeni Vladi Kosova

Jovana Radosavljević iz nevladine organizacije Nova društvena inicijativa je u ime srpskog civilnog sektora rekla da, uprkos njihovom naporu, kosovske institucije ne čuju apele srpske zajednice.

Radosavljević: Institucije Kosova ne čuju apele srpske zajednice
Radosavljević: Institucije Kosova ne čuju apele srpske zajednice

"Kao da se živi u dve odvojene realnosti", zaključila je ona i iznela niz zahteva upućenih Vladi Kosova, od kojih je ključni formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Zajednica je dogovorena u okviru dijaloga Kosova i Srbije a pripadnicima srpske zajednice na Kosovu bi trebala da pruži veću autonomiju.

Kosovo je odbijalo da je sprovede uz obrazloženje da može biti štetna po unutrašnju funkcionalnost ali je na insistiranje međunarodne zajednice oktobra prošle godine stranama ipak predstavljen statut koji je izradila Evropska unija.

Taj dokument za formiranje Zajednice, pored ostalog, predviđa rešenje za sva otvorena pitanja, uključujući finansiranje nekih institucija od strane Srbije i njihovo funkcionisanje.

Srpski civilni sektor je zatražio od Vlade Kosova da prepozna probleme koje iznosi srpska zajednica, te da ne sprovodi akcije bez konsultacija sa ljudima na koje one direktno utiču.

'Pokidane niti' između Srba i kosovskih institucija

Miodrag Milićević, direktor nevladine organizacije Aktiv, je rekao da se hitno moraju "povezati pokidane niti" sa institucijama Kosova i većinskom albanskom zajednicom.

Prema njegovoj oceni, srpska zajednica na Kosovu nikada nije bila u gorem položaju.

Milićević u izjavi za Radio Slobodna Evropa kaže da civilni sektor ulaže ogromne napore da očuva dijalog između Srba i Albanaca jer iznad svega postoje zajednički interesi.

Milićević: Hitno povezati pokidane niti
Milićević: Hitno povezati pokidane niti

"Ono što se dešava danas je više vezano za političke odluke Vlade Kosova i tu leži najveći problem jer se produbljuju etničke podele između Srba i Albanaca", navodi Milićević.

Međunarodna zajednica je poslednje poteze kosovskih vlasti osudila i zatražila da se sva otvorena pitanja rešavaju u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer (Jeffrey Hovenier) je 4. februara poručio da poslednji potezi zvanične Prištine podižu bespotrebne etničke tenzije, te da sprečavaju Sjedinjene Države da lobiraju za Kosovo na međunarodnoj areni.

Podvukao je da je na Vladi da promoviše multietničko Kosovo i odgovara na zabrinutost svih svojih građana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG