Dostupni linkovi

Direktor Federalne bezbednosne službe Rusije odlikovao Vulina


Doskorašnji šef obaveštajne agencije i osnivač Pokreta socijalista Aleksandar Vulin
Doskorašnji šef obaveštajne agencije i osnivač Pokreta socijalista Aleksandar Vulin

Direktor Federalne bezbednosne službe Rusije, general armije Aleksandar Bortnikov odlikovao je doskorašnjeg direktora obaveštajne agencije Aleksandra Vulina visokim odlikovanjem u sedištu te službe u Moskvi, saopštio je 28. januara Pokret socijalista, čiji je Vulin osnivač.

Bortnikov je odlikovao Aleksandra Vulina Ordenom za izuzetan profesionalizam i doprinos saradnji srpske i ruske službe.

Aleksandar Vulin je dugogodišnji koalicioni partner Aleksandra Vučića i donedavni direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

Njega su u julu 2023. SAD stavile na listu sankcija zbog navodne korupcije i umešanosti u trgovinu drogom, kao i zbog veza sa Rusijom.

Vulin je 3. novembra 2023. podneo ostavku na funkciju šefa obaveštajne agencije, kako je rekao, jer je smatrao da nema pravo "da žrtvuje Srbiju" zbog svog opstanka na funkciji.

Iako nije više na čelu BIA, Vulinove odluke važe i nakon ostavke.

Tako je opozicioni političar Nikola Sandulović uhapšen 3. januara, nakon što je dan ranije objavio video snimak na kom polaže venac na grob Adema Jašarija, osnivača bivše Oslobodilačke vojske Kosova.

Bivši Direktor BIA Aleksandar Vulin izjavio je da je Nikola Sandulović uhapšen po njegovom naređenju koje je ostalo na snazi i posle njegove ostavke 3. novembra.

"Priveden je zbog sumnje da podriva ustavni poredak i aktivno radi na podršci otcepljenju Kosova", izjavio je Vulin 6. januara za Večernje Novosti.

Sanduloviću je ukinut pritvor 15. januara, uz meru zabrane napuštanja boravišta.

Pevačici Selmi Bajrami je 22. januara zabranjen ulaz u Srbiju gdje je trebala održati koncert jer je tokom jednog nastupa pokazala rukama simbol orla. Vulin je kazao da je ona time veličala "Veliku Albaniju", te da joj je on lično ranije zabranio ulaz dok je bio direktor BIA.

Aleksandar Vulin je prethodnu deceniju bio na političkim funkcijama - od direktora Vladine kancelarije za Kosovo, preko resora odbrane i unutrašnjih poslova koje je vodio, do pozicije prvog čoveka srpske tajne službe.

Direktne kontakte sa ruskim zvaničnicima Vulin je nastavio da održava i nakon početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

XS
SM
MD
LG