Dostupni linkovi

Kosovo uklonilo bilbord s Vučićem, Đokovićem i Putinom u Zvečanu


Uklanjanje bilborda
Uklanjanje bilborda

Bilbord u Zvečanu na severu Kosova, posvećen pored ostalih predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, teniseru Novaku Đokoviću i ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, uklonjen je 25. januara u prisustvu ministra unutrašnjih poslova Kosova Dželjalja Svečlje i ministra lokalne samouprave Eljberta Krasnićija.

Bilbord se nalazio na magistralnom putu, a postavio ga je Privremeni opštinski organ Zvečan, koji radi u sistemu Srbije.

Pored Vučića, Putina i Đokovića, kao počasni građani su na bilbordu bili i hirurg Zoran Krivokapić, diplomata Jugoslav Kostić, bivši direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Marko Đurić i Milorad Arlov, predsednik Odbora Republike Srpske za pomoć Srbima na Kosovu.

Ministar Svečlja je u video poruci, koja je objavljena na njegovom Facebook profilu, rekao da na Kosovu nema mesta figurama koje predstavljaju "diktaturu i agresiju".

Na uklanjanje bilborda reagovao je ambasador Srbije u SAD Marko Đurić koji je na društvenoj mreži X naveo da je kosovski ministar unutrašnjih poslova "jedino dobar u razbijanju bilborda".

"Valjda niko nije očekivao da bi ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja mogao da smisli bilo šta bolje za građane Kosova osim razbijanja bilborda", napisao je Đurić, koji je pre funkcije ambasadora u SAD bio direktor Kancelarije vlade Srbije za Kosovo.

Bilbord se nalazio i u blizini mesta Banjska u opštini Zvečan, gde je septembra prošle godine oružana grupa Srba napala policiju Kosova.

Tada je ubijen narednik Afrim Bunjaku, a potom su u razmeni vatre ubijena i trojica napadača.

Tragovi sukoba u Banjskoj
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00

Kosovo je za ovaj napad optužilo Srbiju, dok je zvanični Beograd negirao bilo kakvu umešanost.

Odgovornost za napad je potom preuzeo Milan Radoičić, bivši potpredsednik Srpske liste - najveće partije kosovskih Srba koja ima podršku Beogarda.

Međunarodna zajednica je ovaj napad osudila i zatražila da se sprovede istraga a počinioci izvedu pred lice pravde.

Poznati hirurg Krivokapić i diplomata Kostić su iz Zvečana, dok je Novak Đoković poreklom iz ovog mesta na severu Kosova.

Većina ovih ličnosti je javno iznosilo svoj stav protiv nezavisnosti Kosova, dok je Đoković u nekoliko svojih javnih nastupa govorio kako je "Kosovo srce Srbije".

Takođe, Novak Đoković, svetski poznati teniser, je putem svojih društvenih mreža odao počast ubijenim srpskim napadačima u Banjskoj septembra prošle godine, kada je ubijen jedan kosovski policajac.

XS
SM
MD
LG