Dostupni linkovi

Evropski parlament usvojio rezoluciju kojom se poziva na trajni prekid vatre u Gazi


Izraelski vojnici u Pojasu Gaze, 17. januara 2024.
Izraelski vojnici u Pojasu Gaze, 17. januara 2024.

Evropski zastupnici usvojili su rezoluciju kojom se poziva na trajni prekid vatre u izraelskom ratu protiv Hamasa, pod uslovom da se rasformira palestinska militantna grupa u Gazi i da se oslobode svi taoci koje drži.

Sukob je podijelio zemlje Evropske unije kao i političke grupe, a postizanje konsenzusa oko teksta rezolucije nije bio lak zadatak.

Originalni tekst rezolucije naglašava potrebu za trajnim prekidom vatre. Usvojen je tek nakon što je usvojen amandman koji su podnijeli konzervativni zastupnici, a u kojem se insistira da Hamas mora biti rasformiran kako bi došlo do prekida vatre. Također se poziva na bezuslovno oslobađanje svih preostalih talaca.

Rezolucija, koja je neobavezujuća i veoma simbolična, usvojena je sa 312 glasova za, 131 protiv i 72 suzdržana.

Ovo je prvi put da je Evropski parlament pozvao na prekid vatre nakon što su se zastupnici u oktobru složili oko poziva na "humanitarnu pauzu".

U amandmanu se insistira na tome da svi taoci budu "odmah i bezuslovno pušteni i da se rasformira teroristička organizacija Hamas".

Palestinski militanti još uvijek pružaju otpor širom Gaze suočeni s jednom od najsmrtonosnijih vojnih kampanja u novijoj historiji. Više od 24.400 Palestinaca je ubijeno. Otprilike 85 posto od 2,3 miliona stanovnika uske obalne teritorije napustilo je svoje domove, a Ujedinjene nacije kažu da četvrtina stanovništva gladuje.

Izrael je obećao da će rasformirati Hamas kako bi osigurali da nikada ne ponove napad poput onog 7. oktobra kada je ubijeno preko 1.200 osoba, a oko 240 odvedeno u taoce.

Evropska unija se borila od napada da uspostavi ravnotežu između osude Hamasa, podržavanja prava Izraela da se brani i osiguravanja da su prava civila na obje strane zaštićena međunarodnim pravom.

Evropska unija, kao i Sjedinjene Države proglasile su Hamas za terorističku grupu.

Evropski zastupnici su također izrazili "duboku zabrinutost zbog strašne humanitarne situacije u pojasu Gaze koja “se brzo pogoršava i zatražili oživljavanje "rješenja o dvije države" između Izraela i Palestinaca i okončanje izraelske okupacije palestinske teritorije.

Izvor: Associated Press
XS
SM
MD
LG