Dostupni linkovi

Rijad bi mogao priznati Izrael, ako se riješi palestinsko pitanje


Saudijski šef diplomatije Fajsal bin-Farhan u Davosu, Švajcarska, 16. januara 2024.
Saudijski šef diplomatije Fajsal bin-Farhan u Davosu, Švajcarska, 16. januara 2024.

Ministar inostranih poslova Saudijske Arabije Fajsal bin-Farhan izjavio u utorak da bi njegova zemlja mogla priznati Izrael ako se riješi palestinsko pitanje.

Govoreći na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu šef saudijske diplomatije je rekao da je prvi korak ka rješenju tog pitanja prekid vatre "na svim stranama".

"Mi se slažemo da regionalni mir uključuje i mir za Izrael, ali to može da se desi samo mirom sa Palestincima, preko palestinske države", rekao je Bin-Farhan.

Na pitanje da li bi Saudijska Arabija u tom kontekstu pristala da prizna Izrael, kao dio šireg dogovora, on je odgovorio potvrdno, prenijele su agencije.

Godine 2020. četiri arapske zemlje, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Maroko i Sudan su priznale Izrael na osnovu niza sporazuma nazvanih Avramovi sporazumi i tako ostavili po strani dugogodišnji arapski zahtjev za palestinskom državom.

Od tada administracija Sjedinjenih Država nastoji da podstakne Saudijsku Arabiju, koja se uveliko smatra liderom u muslimanskom svijetu, da slijedi taj primer, što bi moglo utrti put drugim muslimanskim zemljama da priznaju Izrael.

Jordanski premijer: Mir sa Izraelom ostaje strateški izbor uprkos ratu u Gazi

U Davosu je govorio i premijer Jordana Bišer al Hasavane koji je rekao da mir sa Izraelom ostaje strateški izbor, ali da bi svaki pritisak da se Palestinci otjeraju u tu kraljevinu predstavljao "egzistencijalnu" prijetnju.

Jordan, koji deli granicu sa Zapadnom obalom, strahuje da bi se sukob u Pojasu Gaze mogao proširiti na Zapadnu obalu što bi moglo dovesti do veliki egzodusa Palestinaca na drugu stranu rijeke Jordan.

Hasavne je rekao da su praktično suspendovani višemilionski regionalni projekti s Izraelom u kojima bi dvije zemlje trgovale energijom i vodom.

Jedino rješenje da se izbjegne dublji sukob i regionalna nestabilnost bilo bi uspostavljanje političkog procesa sa vremenskim okvirom koji vodi ka rješenju "dve države", po kojem bi palestinska država postojala pored Izraela, rekao je Hasavne.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG