Dostupni linkovi

Kritikovani predlog zakona o mobilizaciji u Ukrajini vraćen na doradu


Ukrajinski nacrt zakona o pooštravanju pravila mobilizacije, koji je izazvao velike polemike, vraćen je vladi na doradu, rekao je u četvrtak, 11. januara, predsednik parlamenta Ukrajine Ruslan Stefančuk.

Predlog zakona bi omogućio vlastima Kijevu da pozovu više ljudi u vojsku kako se rat sa Rusijom približava dvogodišnjici. Nacrti predloga uključivali su elektronske pozive i niz strogih sankcija za one koji krše zakon o mobilizaciji.

Posle sastanka rukovodstva parlamenta i vojnih komandanata, predsednik ove institucije Ruslan Stefančuk rekao je da će predlog zakona biti dorađen.

Neposredno nakon što je Rusija izvršila invaziju 24. februara 2022. godine, hiljade Ukrajinaca požurilo je da se prijavi i brani svoju domovinu. Međutim, skoro dve godine nakon rata, mnogi muškarci pokušavaju da izbegnu učešće u borbama.

Nacrt zakona podnela je vlada nakon konsultacija sa vojskom i odmah je izazvao kritike javnosti i političara.

Poslanici i analitičari kažu da neke od njegovih odredbi krše ustav i nose rizike od korupcije.

Skupštinski odbor za bezbednost i odbranu danima je razmatrao nacrt pred očekivano prvo čitanje, a njegova odluka je nekoliko puta odlagana.

Debata o zakonu je takođe pokazala raskol u parlamentu sa nekoliko opozicionih poslanika iz stranke "Evropska solidarnost" bivšeg predsednika koji optužuju rukovodstvo parlamenta za kršenje pravila parlamentarne procedure i sprečavanje koordinisanog rada.

Nacrt zakona treba da bude usvojen u nekoliko čitanja, a zatim da ga potpiše predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

On je rekao prošlog meseca da je vojska predložila mobilizaciju još 450-500 hiljada ljudi.

Načelnik vojske Valerij Zalužnji rekao je da cifra uzima u obzir vojne planove i projekcije mogućih gubitaka.

Vojni analitičari kažu da bi se cifra od pola miliona odnosila na celu godinu.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG