Dostupni linkovi

Tužiteljstvo BiH i policija 'prate sva dešavanja' oko 9. januara


Skup podrške Miloradu Dodiku ispred zgrade Suda BiH pred kojim se vodi proces protiv njega zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika i potpisivanja zakona RS o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, 6. 12. 2023. (Ilustracija)
Skup podrške Miloradu Dodiku ispred zgrade Suda BiH pred kojim se vodi proces protiv njega zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika i potpisivanja zakona RS o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, 6. 12. 2023. (Ilustracija)

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine (BiH) i partnerske agencije za provedbu zakona prate sva dešavanja koja mogu imati elemente kaznenih djela iz naše nadležnosti, kazao je 9. januara glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić za Radio Slobodna Evropa (RSE).

"Tužiteljstvo BiH će se u narednom periodu, nakon analiziranja dostavljenih prijava i konsultiranja sa partnerskim institucijama, kao i Ustavnim sudom BiH, moći odrediti o daljim aktivnostima", dodao je Grubešić na pitanje RSE da li je Tužiteljstvo postupalo u skladu sa Krivičnim zakonom BiH i formiralo predmet zbog protuzakonitog obilježavanja neustavnog Dana Republike Srpske (RS).

Vlasti u jednom od dva bh. entiteta, Republici Srpskoj, organiziraju i ove godine proslavu Dana RS-a 9. januara. Ustavni sud BiH svojom presudom nije osporio pravo na obilježavanje dana Republike Srpske, ali je utvrdio da praznik ne može biti obilježavan 9. januara.

Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće, a nepoštivanje tih odluka je krivično djelo za koje je propisana kazna zatvora do pet godina.

Skupština srpskog naroda u BiH je 9. januara 1992. u Sarajevu donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, kao nezavisne cjeline unutar Bosne i Hercegovine.

U donošenju deklaracije nisu učestvovali predstavnici Bošnjaka i Hrvata. Ova dva naroda na 9. januar gledaju kao na početak rata u Bosni i Hercegovini, te početak etničkog čišćenja, ratnih zločina i genocida nad nesrpskim stanovništvom.

"Prema Krivičnom zakonu BiH, nepoštivanje presuda Ustavnog suda BiH predstavlja krivično djelo. I ovo je stvar zakona, a ne nečijeg mišljenja", saopćila je 9. januara američka ambasada u Bosni i Hercegovini.

Obilježavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske (RS) ne krši samo Ustav Bosne i Hercegovine već i ustav bh. entiteta RS, saopćili su iz Misije Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u BiH 4. januara.

Kako se obilježavao neustavni Dan Republike Srpske kroz godine
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00
XS
SM
MD
LG