Dostupni linkovi

Francuske zvijezde brane Depardieua nakon optužbi da je počinio i silovanje


Gerard Depardieu u Moskvi, Rusija, 27. aprila 2018.
Gerard Depardieu u Moskvi, Rusija, 27. aprila 2018.

Više od 50 francuskih izvođača, pisaca i producenata objavilo je esej u odbranu filmske zvijezde i nacionalne ikone Gerarda Depardieua (74) povodom optužbi da je počinio silovanje i seksualni napad te da se tokom svoje karijere ponašao nedolično prema ženama.

Esej je objavljen u konzervativnom listu Le Figaro, a potpisale su ga ličnosti među kojima su bivša prva dama i pjevačica Carla Bruni, bivša Depardieuova partnerica Carole Bousquet i glumci Pierre Richard, Charlotte Rampling i Victoria Abril, piše AP.

Protiv Depardieua je podignuta prelimirna optužba za silovanje i seksualni napad 2020. godine na osnovu svjedočenja glumice Charlotte Arnould.

Više drugih žena optužile su ga za uznemiravanje, dodirivanje ili seksualno zlostavljanje.

Depardieu je negirao optužbe, a esej je nazvao "lijepim".

Zaštitnici prava žrtava seksualnog zlostavljanja izrazili su užasnutost povodom izražavanja podrške poznatom glumcu.

U nedavno objavljenom dokumentarcu 16 žena su iznijele optužbe za seksualno zlostavljanje protiv Depardieua i prikazano je da je glumac upućivao nepristoje komentare i gestove tokom putovanja u Sjevernu Koreju 2018. godine.

  • Ženske sjenke na RSE: Priče onih koji su preživjeli rodno zasnovano nasilje, kao i svjedočenja porodica žena kojih više nema
XS
SM
MD
LG