Dostupni linkovi

Ukrajinci slave Božić u inat Moskvi dok Zelenski pozdravlja jedinstvo


Ukrajinski vojnici na božićnoj večeri u oblasti Harkiv 24. decembra 2023.
Ukrajinski vojnici na božićnoj večeri u oblasti Harkiv 24. decembra 2023.

Zaraćena Ukrajina, koja se brani skoro dvije godine od ruske invazije, ponovo prkosi Moskvi jer prvi put slavi Božić 25. decembra, nakon što je vlada promenila datum proslave sa 7. januara kako bi se distancirala od Rusije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u julu je potpisao zakon koji pomjera službeni praznik Božića na 25. decembar sa 7. januara, dana koji obilježava Ruska pravoslavna crkva. Zakon je naveo da je njegov cilj "napuštanje ruskog naslijeđa".

U svom noćnom video obraćanju objavljenom dok se Ukrajina priprema za proslavu praznika, Zelenskije rekao: "Danas su svi Ukrajinci zajedno".

"Svi zajedno slavimo Božić. Na jednom datumu, kao jedna velika porodica, kao jedan narod, kao jedna, jedna država... Danas će ujediniti milione glasova – više nego ikada ranije", dodao je.

U jugoistočnim gradovima Dnjepru i Zaporožju, na desetine rođaka ukrajinskih vojnika koje ruske snage drže kao ratne zarobljenike okupilo se na skupovima za Badnje veče kako bi kitili jelke imenima svojih najmilijih.

"Moj sin, branilac Mariupolja, je u zatočeništvu drugu godinu, drugi Božić. Naša jelka je apel za društvo. To je podsjetnik da čekamo našu djecu", rekla je Iryna, majka ratnog zarobljenika u Dnjepru.

U Zaporožju, organizatorka Olha Plečun rekla je da šira javnost zatočeništvo doživljava kao samo pritvor, dok uslovi ukrajinskih vojnih pripadnika u ruskom pritvoru predstavljaju "sporu smrt".

"Naše momke muče. Potrebne su nam razmjene. Naš neprijatelj nije plemenit: ne poštuju nikakve konvencije", rekla je ona.

Ukrajinske vlasti saopštile su da se od 17. novembra najmanje 3.574 vojna lica i 763 civila nalaze u ruskom zarobljeništvu.

Na bojnom polju u protekla 24 sata došlo je do 66 borbenih okršaja između ukrajinskih snaga i invazione ruske vojske, navodi ukrajinska vojska. Ukrajinski branioci odbili su 21 ruski napad u blizini okruga Kupjansk na sjeveroistoku Harkivske oblasti i oblasti Stelmahjevke u istočnoj provinciji Lugansk, izvijestio je Generalštab 25. decembra.

Rusija je takođe lansirala 31 bespilotnu letjelicu i dva projektila na Ukrajinu tokom noći, a ukrajinska protivvazdušna odbrana presrela je 28 bespilotnih letjelica i obje rakete, saopštila je vojska, dodajući da su dronovi ispaljeni sa Krima.

"Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo i odbrambene snage uništile su 28 jurišnih dronova Shahed u regijama Odesa, Herson, Mikolajev, Donjeck, Kirovograd i Hmeljnicki", saopštile su ukrajinske vazdušne snage u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Uz izvještaje AFP-a, dpa i Reutersa

XS
SM
MD
LG