Dostupni linkovi

Kurti tvrdi da Radoičić planira nove napade na Kosovo


Premijer Kosova Albin Kurti na konferenciji za novinare, 24. septembra 2023.
Premijer Kosova Albin Kurti na konferenciji za novinare, 24. septembra 2023.

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je 23. decembra da Millan Radoičić, bivši potpredsjednik Srpske liste i predvodnik septembarskog oružanog napada u selu Banjska, sprema nove napade na Kosovo.

Kurti je na konferenciji za noivnare, ne iznoseći dokaze, kazao da nove napade pripremaju pripadnici grupe, koja je izvela napad u selu Banjska 24. septembra.

Grupa naoružanih Srba napala je tada policiju Kosova u Banjskoj, kada je ubijen kosovski policajac Afrim Bunjaku. Potom su u razmjeni vatre ubijena i trojica srpskih napadača. Kosovo tvrdi da iza ovog napada stoji Srbija, što je zvanični Beograd negirao.

Kurti je novinarima kazao da Radoičić "ima redovite sastanke sa srbijanskim obavještajcima", a spomenuo je i nekoliko lokacija u Srbiji, uključujući vojne poligone, na kojima se navodno "obučavaju pripadnici Radoičićeve grupe".

"Nakon terorističkog napada, srpski sud je u rekordnom roku pustio na slobodu Radoičića. Sada nastavlja pripreme za druge napade na Kosovu, zajedno s dijelom pripadnika terorističke organizacije "Civilna odbrana", kazao je Kurti.

Također je naveo da je oružje, korišteno u napadu u Banjskoj, uskladišteno u jednoj "srpskoj kompaniji koja je na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država".

Kurti je ustvrdio i da grupa od 80 osoba, koja je napustila Kosovo "nastavlja vježbe na poligonu Zimovnik kod Raške, a da vježbe vode umirovljeni srpski vojnici".

Rekao je da je Kosovo, u suradnji s međunarodnim partnerima, spremno odbiti takve napade.

Kurti je konferenciju za novinare iskoristio i da kritizira kosovsko tužilaštvo što ni nakon tri mjeseca od napada u Banjskoj nema informacija, niti optužnice, ocijenivši da je to neprihvatljivo jer se radi o "najvećem napadu na ustavni poredak i teritorijalni integritet Kosova".

Radoičić, nekadašnji potpredsjednik najjače sprske partije na Kosovu, preuzeo je preko advokata odgovornost za napad u Banjskoj, poručujući da je sve sam organizovao i da nikoga nije obaveštavao.

Radoičić je 3. oktobra priveden u Beogradu pod optužbom za "udruživanje radi krivičnih djela, nedozvoljene proizvodnje, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija i teških djela protiv opšte sigurnosti".

Pušten je dan kasnije uz mjeru da ne napušta Srbiju, te mu je zabranjen odlazak na Kosovo.

U međuvremenu, početkom decembra, za njim je Interpol raspisao potjernicu, na zahtjev Kosova.

XS
SM
MD
LG