Dostupni linkovi

Iran i dalje glavni sponzor terorizma, upozorio State Department


Iran je nastavio podržavati Hezballah (na slici), koji je Washington 1997. proglasio terorističkom grupom, navodi se u izvještaju State Departmenta.
Iran je nastavio podržavati Hezballah (na slici), koji je Washington 1997. proglasio terorističkom grupom, navodi se u izvještaju State Departmenta.

Iran je prošle godine ostao vodeći sponzor globalnog terorizma, uključen u potporu regrutiranja, financiranja i planiranja terorista širom Afrike, Azije, Evrope i Amerike, naveo je američki State Department, u izvještaju o terorizmu za 2022. godinu, koji je objavljen 1. decembra.

Na Bliskom istoku, Iran je nastavio podržavati Hezballah, koji je Washington 1997. proglasio terorističkom grupom, navodi se u izvještaju.

Dodaje se da je, također, opskrbljivao oružjem Hamas i druge palestinske terorističke grupe, koje su na taj način označene od Sjedinjenih Država, uključujući Palestinski islamski džihad i Narodnu frontu za oslobođenje Palestine.

"Ove grupe stajale su iza brojnih smrtonosnih napada iz Gaze i Zapadne obale", stoji u izvještaju.

Teheran je, također, kako se navodi, pružio podršku ekstremističkim grupama u Bahreinu, Iraku i Siriji, preko svojih Qods snaga Korpusa čuvara islamske revolucije (IRGC-QF), s ciljem stvaranja nestabilnosti u regiji, navodi se u izvještaju.

Kako je istaknuto, Iran je sve više poticao i planirao napade protiv Sjedinjenih Država, uključujući one protiv bivših američkih dužnosnika, u znak odmazde za smrt zapovjednika snaga Qodsa, Qasema Soleimanija, u januaru 2020.

Ministarstvo pravosuđa SAD objavilo je 2022. da je prekinulo zavjeru, koju je vodio IRGC-QF za ubistvo bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona i uhapsilo Iranca optuženog za planiranje ubistva.

U izvještaju se, također, navodi da su u Afganistanu, kojim vladaju talibani, u prošloj godini i dalje bili aktivni članovi Al-Qaide, grupe "Islamska država" i regionalnih terorističkih grupa.

Aktivni su, kako se navodi, unatoč obavezi talibana da spriječe ekstremiste da iskoriste zemlju za izvođenje napada na Sjedinjene Države i njihove saveznike, nakon povlačenja snaga predvođenih Sjedinjenim Državama iz Afganistana u augustu 2021.

Grupa Islamska država-Khorasan je 2022. godine nastavila s terorističkim napadima protiv talibana i afganistanskih civila, posebno protiv pripadnika šijitske zajednice, kao i prekogranične napade u Pakistanu, Tadžikistanu i Uzbekistanu, navodi se.

U izvještaju se spominje da "Sjedinjene Države još nisu odlučile hoće li priznati talibane ili bilo koji drugi entitet kao vladu Afganistana", i kaže da su talibani ugostili i pružili utočište vođi Al-Qaide Aymanu al-Zawahriju u Kabulu prije njegove smrti u američkom zračnom napadu u julu prošle godine.

XS
SM
MD
LG