Dostupni linkovi

Ostavka poljskog premijera, ali predsednik traži od njega da formira novu vladu


Poljski predsednik Andžej Duda i premijer Mateuš Moravijecki tokom konsultacija o formiranju nove vlade, Varšava, 24. oktobar 2023.
Poljski predsednik Andžej Duda i premijer Mateuš Moravijecki tokom konsultacija o formiranju nove vlade, Varšava, 24. oktobar 2023.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki ponudio je u ponedeljak, 13. novembra, ostavku svoje konzervativne vlade pošto se novoizabrani parlament (Sejm) sastao po prvi put u tranziciji vlasti nakon izbora prošlog meseca.

Alijansa proevropskih partija koje obećavaju da će vratiti demokratske standarde osvojila je parlamentarnu većinu na izborima 15. oktobra i očekuje se da će preuzeti vlast, ali će i dalje morati da sačekaju, možda do četiri nedelje.

Njihov kandidat za premijera je Donald Tusk (66), centristički i proevropski bivši premijer od 2007. do 2014. godine, a zatim jedan od lidera EU kao predsednik Evropskog saveta od 2014. do 2019.

Poljski konzervativni predsednik Andžej Duda, koji je saveznik Moravjeckijeve desničarske stranke Pravo i pravda, traži od Moravjeckog da pokuša da formira drugu vladu i ponovo će ga imenovati za kandidata za premijera u ponedeljak uveče.

Moravjecki je u obraćanju parlamentu izrazio želju da formira novu vladu koja će nadilaziti partijske podele. Kada je apelovao za podršku, njegovi kritičari su odgovorili smehom.

Očekuje se da će Duda, čiji mandat traje još godinu i po dana, imati težak odnos sa novim sazivom parlamenta. On je već razljutio pobedničku koaliciju tražeći od Moravjeckog da pokuša da formira vladu.

Duda je pozvao zakonodavnu vlast da se izdigne iznad podela, ali je upozorio da će iskoristiti svoju moć predsedničkog veta da brani "kontroverzna" rešenja.

"Ustavni poredak se mora sačuvati, neću pristati ni na kakvo zaobilaženje ili kršenje zakona", rekao je Duda, na šta su se pojedini poslanici nasmejali. Partiju Prava i pravde i samog Dudu kritičari su optuživali za kršenje procedura poslednjih godina.

Tusk i njegovi saveznici optužuju Dudu da ne poštuje volju birača time što mu nije prvo ponudio njemu da formira vlada, s obzirom da njegova koalicija ima većinu u parlamentu.

Za predsednika Sejma je izabran kandidat proevropske koalicije Šimon Holovnija, konzervativni lider partije Poljska 2050 i zvezda u usponu u poljskoj politici.

U prvom glasanju u novom parlamentu, Holovniju je podržalo 265 poslanika, dok je kandidat iz stranke Moravjeckog dobio 193.

"Nakon ovog glasanja nema sumnje da postoji većina u Sejmu koja je spremna da preuzme odgovornost za Poljsku", rekao je Holovnija.

Naglasio je da ovaj parlament više neće služiti vladi tako što će progurati kontroverzne zakone, kao što je to bio slučaj u okviru vladavine partije Prava i pravde.

Među prvim odlukama Holovnije bila je uklanjanje barijere koje je prethodna vlada postavila oko zgrade parlamenta nakon masovnih protesta. Dok je govorio, aktivisti i drugi su ih već demontirali.

Tuskova koalicija obećava da će obnoviti pravni poredak u Poljskoj i ojačati međunarodne saveze i bezbednost u trenutku dok se ratuje u susednoj Ukrajini.

Tusk je rekao da će njegova buduća vlada raditi na dobijanju milijardi evra sredstava EU koja su zamrznuta zbog zakona koje je usvojila partija Prava i pravde koji su kritikovani da narušavaju nezavisnost sudova.

Partija Prava i pravde osvojila je 194 mesta u Sejmu od 460 poslanika. Pobednička koalicija ima 248 mesta i uključuje stranke u rasponu od konzervativaca do levice.

One su nastupale odvojeno na izborima, ali obećavajući da će raditi zajedno na obnavljanju demokratskih normi nakon osam godina vladavine stranke Prava i pravde, nacionalističke konzervativne partije koja je bila u sukobu sa Evropskom unijom.

Piotr Mueller, portparol odlazeće vlade, priznao je da će Moravjeckom biti "izuzetno teško" da formira novu većinu. Ali, on je rekao za TVN24 da je dužnost Moravjeckog da pokuša nakon što mu je Duda poverio mandat. Ako ne uspe, Tusk će biti sledeći premijer, rekao je Miler.

Senat od 100 mesta, gde je alijansa predvođena Tuskom osvojio ogromnu većinu, održava prvu sednicu u ponedeljak popodne.

Izvor: AP i Reuters

XS
SM
MD
LG