Dostupni linkovi

Pod sloganom 'Samoodređenje' održan Prajd u Podgorici


Prajd u Crnoj Gori, pod sloganom "Samoodređenje" održan je 21. oktobra u Podgorici, a organizatori su poručili da se LGBT+ zajednica i dalje suočava sa brojnim problemima i da se čeka usvajanje zakona koji bi unapredili njen položaj.

Organizatori 11. prajda su pozvali na usvajanje Zakona o pravnom prepoznavanju roda baziranog na samoodređenju.

Taj zakon tek treba da dođe na dnevni red u Skupštini.

Član Organizacionog odbora Montenegro Prajda, Aleksa Radonjić, poručio je da svako ima pravo da odredi sebe.

"Pozivam sve nas da osjetimo jačinu riječi 'jesam', da pravo na taj osjećaj ne oduzimamo nikome, jer ga tako oduzimamo sebi", kazao je Radonjić.

"Stojimo čvrsto za samoodređenje koje znači kraj straha, opresije, žrtvovanja, kolonijalizma, etničkog čiščenja, kraj tišine, zaboravljanja, genocida, femicida, prodiranja u tjelesnu autonomiju, sterilizacije i kraj fašizma", zaključio je Radonjić.

'Problemi i dalje brojni'

Koordinatorka Montenegro prajda, Jana Vlahović, ukazala je da se još čeka usklađivanje zakonskih odredbi sa Zakonom o životnom partnerstvu lica istog pola, koji je usvojen 2021.

"To je takođe samo dio naše borbe, jer se LGBTIQ zajednica i dalje suočava sa mnogim problemima u našem društvu", istakla je Vlahović.

Aktivista Kvir Monenegra Kosta Mijušković, poslao je snažnu poruku da je seksualnost i pol sam sebi odredio, jer bi ga drugi samo zbunjivali i pravili od njega ono što nije.

Smatra da njegova ličnost nije problematika za diskusiju, već su to siromaštvo, obezvrijeđena ljudska prava i životni standard.

"Montenegro prajd, Crnogorski Ponos, je protest, stub slobode koji daje jednake prilike svima. Danas imamo priliku da budemo bliže samoostvarenju, samoupravi i samoodređenju", istakao je Mijušković.

'Vlada radi na poboljšanju položaja LGBTIQ zajednice'

Na Prajdu su bili ministar za ljudska i manjinska prava Fatmir Đeka i ministarka ekologije Ana Novaković Đurović.

Ministar ljudskih i manjinskih prava, Fatmir Đeka, ukazao je da se na poštovanju ljudskih prava treba u kontinuitetu raditi, ali da ima velikih pomaka.

"Mi kao ministarstvo i Vlada radimo da što više pobljšamo položaj LGBTIQ zajednce. Sa Asocijacijom Spektra i Savjetom Evrope, radimo na novom Zakonu o pravnom prepoznavanju roda baziranog na samoodređenju", rekao je Đeka.

On je ocijenio da Crna Gora prednjači u odnosu na ostale zemlje kada je riječ o tom Zakonu.

"Očekujem da do kraja ove ili početkom sljedeće godine imamo taj Zakon pred Skupštinom, koji će, naravno, unaprijediti položaj LGBTIQ zajednice", kazao je Đeka.

Odbornik u Skupštini Glavnog grada Vasilije Čarapić kazao je da je Prajd praznik koji treba uvrstiti u "redovni kalendar Podgorice".

Na paradi je bio i bivši gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.

U organizaciji Montenegro Prajda učestvovale su brojne nevladine organizacije za ljudska prava, a donatori su bili Ministarstvo ljudskih i manjiskih prava, ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Nizozemske i Velike Britanije, kao i Evropska unija.

Prva parada ponosa u Crnoj Gori, uz žestoke nerede i nasilje u kojem je bilo i povrijeđenih, održana je 24. jula 2013. godine u Budvi.

I na drugoj u oktobru iste godine u Podgorici, bilo je takođe nereda, a pričinjena je i značajna materijalna šteta. Narednih godina povorke su protekle mirno.

Skupština Crne Gore je u julu 2020. godine usvojila Zakon o životnom partnerstvu, a stupio je na snagu 15. jula 2021. godine.

XS
SM
MD
LG