Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH podiglo optužnice protiv dve osobe za ratne zločine 1992. kod Teslića


Tužilaštvo i Sud Bosne i Hercegovine
Tužilaštvo i Sud Bosne i Hercegovine

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopštilo je u sredu da je podiglo optužnicu protiv dvojice pripadnika bivše Vojske Republike Srpske (VRS) za ratne zločine kod mesta Teslić na teritoriji današnje Republike Srpske.

Dragan Babić, zvan "Brćo" ili "Vodnik" i Milivoje Maletić Milivoja, zvan "Šnjegotinac" optuženi su za ubistvo šest žrtava, kao i teška zlostavljanja više desetina osoba nezakonito zatvorenih u objektu u mestu Pribinić kod Teslića.

Tužilaštvo navodi da su tokom 1992. u svojstvu pripadnika VRS, Babić kao upravnik objekta i pripadnik Vojne policije, i Maletić kao stražar u zatočeničkom objektu u Pribiniću, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba i ratnih zarobljenika za vreme sukoba.

Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopštilo je Tužilaštvo i dodalo da će navode iz optužnice dokazivati pozivanjem 57 svedoka, od čega će dva svedoka biti pod merama zaštite, kao i prilaganjem oko 90 dokaznih materijala.

Babić i Maletić su optuženi da su učestvovali u ubistvima, mučenjima, zlostavljanjima, premlaćivanjima, nanošenju teških telesnih i duševnih povreda, mučenjima na izrazito ponižavajuće načine i držanju u nečovečnim uslovima, najmanje 110 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, većinom civila, kao i ratnih zarobljenika u objektu blizu Teslića.

Počinjeni zločini, kako navodi Tužilaštvo BiH, rezultirali su smrću šest osoba, tri bošnjačke i tri hrvatske nacionalnosti, od kojih nijedno ubistvo nije počinjeno vatrenim oružjem, već je smrt nastupila usled teških zlostavljanja i telesnih povreda.

Zlostavljanje zatvorenika, u velikom broju slučajeva rezultiralo je teškim telesnim povredama, višestrukim lomovima kostiju i teškim telesnim oštećenjima, čije posledice su kod žrtava i danas vidljive, dodaje Tužilaštvo.

XS
SM
MD
LG