Dostupni linkovi

Zatvorena iranska aktivistica dobitnica Nobelove nagrade za mir


Narges Mohammadi (fotoarhiva)
Narges Mohammadi (fotoarhiva)

Nobelova nagrada za mir u petak je dodijeljena iranskoj aktivistici za prava žena, Narges Mohammadi.

Odbor je naveo da je Mohammadi dobila nagradu za svoju borbu protiv ugnjetavanja žena u Iranu i njezine napore za promicanje ljudskih prava i slobode za sve.

Ona je iranska aktivistica i zamjenica voditelja Centra za branitelje ljudskih prava, koji je osnovala kolegica nobelovka Shirin Ebadi.

Narges Mohammadi dobila je nekoliko zatvorskih kazni od 2011. i trenutno se nalazi u ozloglašenom teheranskom zatvoru Evin zbog "širenja propagande".

Dodjeljujući joj nagradu, Nobelov odbor je naveo da njezina "hrabra borba nosi golemu osobnu cijenu".

"Sveukupno, režim ju je uhapsio 13 puta, osudio pet puta i osudio na ukupno 31 godinu zatvora", rekla je u Oslu čelnica norveškog Nobelovog odbora, Berit Reiss-Andersen.

Odluka Nobelovog odbora da nagradu za mir dodijeli Narges Mohammadi dolazi nakon više od godinu dana protesta u zemlji koje predvode žene.

Demonstracije su počele u septembru prošle godine, nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini u pritvoru ozloglašene iranske policije za moral.

Nemiri su se ubrzo proširili zemljom, a fotografije Iranki koje prkosno skidaju s glave i pale svoje marame te uzvikuju "žene, život, sloboda" - osvojile su svijet.

Mahsa Amini: Sahrana koja je pokrenula proteste protiv hidžaba širom Irana
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:05 0:00
XS
SM
MD
LG