Dostupni linkovi

Izraelska vojska ubila dvojicu naoružanih Palestinaca na Zapadnoj obali


Izraelski vojnici u patroli nedaleko od Tulkarma gdje su ubijena dva Palestinca, 5. oktobar 2023.
Izraelski vojnici u patroli nedaleko od Tulkarma gdje su ubijena dva Palestinca, 5. oktobar 2023.

Izraelske snage su ubile dvojicu naoružanih Palestinaca tokom sukoba na okupiranoj Zapadnoj obali u četvrtak, 5. oktobra, dok je pet vojnika ranjeno, saopštili su izvori sa obje strane.

Dvojica Palestginaca su bili u vozilu iz kojeg su ispaljeni meci na izraelsko vozila blizu grada Tulkarm, saopšteno je iz vojske. Navodi se da su nakon potjere, vojnici upucali obojicu Palestinaca u razmjeni vatre te su iz njihovog vozila oduzeli automatsku pušku.

Islamistička grupa Hamas je saopštila da su ubijeni Palestinci, stari 23 i 27 godina, bili njihovi članovi.

Hamas i druga naoružana grupa, Palestinski islamistički džihad, kaže da su odnijeli žrtve izrael, u zasjedi oružjem i bombama u drugom sukobu u Tulkarmu.

Vojska je rekla da je petoro izraelskih vojnika povrijeđeno u incidentu, te da je priveden palestinski militant. Islamistički džihad je naveo da je jedan od njihovih članova uhapšen.

Na Zapadnoj obali, jednoj od teritorija gdje Palestinci žele da steknu državnost, zabilježen je porast nasilja prethodnih mjeseci, dok traje skoro deceniju dug zastoj u mirovnim pregovorima uz posredništvo Sjedinjenih Država.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG