Dostupni linkovi

Dačić izjavio da ne zna da li je Radoičić na snimku, ali da je reč o 'podvali'


Dačić je rekao da je snimak koji je objavio kosovski ministar policije "podvala".
Dačić je rekao da je snimak koji je objavio kosovski ministar policije "podvala".

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da ne zna da li je potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić na snimku koji je objavio ministar policije Kosova, ali da je "očigledno" da to nije snimak od dana napada na severu Kosova.

"Ne raspolažem bilo kakvim informacijama da li je on (Radoičić) na snimku ili ne, ja zaista ne znam", rekao je Dačić 26. septembra za Radio televiziju Srbije, navodeći da snimak "nije od toga dana" i da je reč o "podvali".

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) objavio je 26. septembra video navodeći da se na njemu vidi da je Radoičić bio među naoružanim licima koji su se sukobili sa policijom Kosova u manastiru Banjska u opštini Zvečan na severu Kosova.

Snimak kojim Kosovo dokazuje da je Radoičić umešan u napad na severu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

"Oni stalno pokušavaju da govore da su to kriminalne grupe, a OVK su borci za slobodu. I ovi su borci za slobodu ako je već tako", rekao je Dačić.

Naveo je i da Kosovo "pokušava da dokaže i pokaže da su Milan Radoičić ili Zvonko Veselinović ti koji su sprovodili ove akcije".

"Oni bi najviše voleli da su naišli i na (Milana) Mojsilovića (načelnik Generalštaba Vojske Srbije) jer im treba veza sa Beogradom. Oni hoće da kažu da neko to uvozi sa strane", rekao je Dačić.

On je rekao i da je kosovski premijer Aljbin (Albin) Kurti "jedini krivac za sve što se desilo" i dodao da Beograd ne opravdava bilo kakve nasilne akcije.

"Žalimo zbog ubistva policajca, gubitka života Srba, što je došlo do takvog incidenta koji nije u interesu Srbije", rekao je Dačić.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) napisao je u objavi snimka 26. septembra da je Radoičić "bio vođa terorističke grupe i napada u kojem je ubijen policajac Afrim Bunjaku".

Svečlja je nešto kasnije u intervjuu za Euronews Albanija ponovio da je snimak na kojem se, kako je kazao, vidi Radoičić snimio policijski dron, te da se Radoičić nalazio u prostorijama manastira Banjska.

On je još rekao da je 24. septembra u akciji bilo preko 30 terorista koje je predvodio Milan Radoičić.

Srpska lista je najveća partija kosovskih Srba koja ima podršku Beograda, dok se Radoičić, kao i biznismen sa severa Kosova Zvonko Veselinović o kojem govori Dačić, nalaze na crnoj listi SAD zbog korupcije i međunarodnog kriminala.

Dovode se i u vezu sa ubistvom opozicionog političara sa severa Kosova Olivera Ivanovića.

Policiju Kosova je 24. septembra napala grupa maskiranih i naoružanih lica, nakon što je pokušala da ukloni barikadu od dva kamiona postavljenu u pravcu sela Banjska, opština Zvečan na severu Kosova. Ubijen je policijski službenik Afrim Bunjaku, a nekoliko drugih je povređeno.

U razmeni vatre policija je ubila trojicu napadača srpske nacionalnosti, dok je njih šest uhapšeno. Dan kasnije, 25. septembra u Banjskoj je uhapšeno još dvoje.

Policija Kosova je tokom pretrage terena oko Banjske pronašla arsenal teškog naoružanja, bombe, zolju, uniforme i druge predmete, te automobile i oklopno vozilo.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja je na konferenciji za novinare 25. septembra, govoreći o pronađenom oružju, rekao da se napad planirao mesecima i da je su u jednom vozilu pronađena dokumenta Milana Radoičića.

Kosovska policija prikazala oružje zaplenjeno nakon napada na severu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

XS
SM
MD
LG