Dostupni linkovi

Ukrajina osuđuje 'lažne izbore' u oblastima pod okupacijom Rusije


Žena glasa na mobilnom izbornom mestu na izborima u oblastima pod ruskom okupacijom. Donjeck, 6. septembar 2023.
Žena glasa na mobilnom izbornom mestu na izborima u oblastima pod ruskom okupacijom. Donjeck, 6. septembar 2023.

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova kritikovalo je u petak, 8. septembra, izbore koje je Moskva organizovala u ukrajinska regionima za koje tvrdi da ih je anektirala, preneo je AFP.

Ruske okupacione vlasti organizovale su jednonedeljno glasanje u četiri regiona za koje Moskva tvrdi da ih je pripojila prošle godine – Donjecku, Lugansku, Zaporižju i Hersonu, kao i na Krimu koji je pod okupacijom Rusije od 2014.

"Ruski lažni izbori na privremeno okupiranim teritorijama su bezvredni", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine.

Ministarstvo je pozvalo partnere Ukrajine da "osude bezvredne i proizvoljne postupke Rusije".

Takođe je saopštilo da ruski zvaničnici zaduženi za izbore treba da budu krivično gonjeni.

Rusija je u septembru 2022. anektirala regione Lugansk, Donjeck, Herson i Zaporižje, uprkos tome što nema kontrolu nad celom teritorijom nijedne od tih oblasti.

Prethodno je na tim teritorijama održan referenduma koji su Kijev i zapadne zemlje označili kao lažni.

Borbe u tim oblastima i dalje besne dok Ukrajina nastavlja kontraofanzivu pokrenutu u junu duž fronta od skoro 1.000 kilometara dužine.

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je na društvenim mrežama da ne priznaje "pokušaj Rusije za otimanje zemlje".

'Iluzija demokratije'

Savet Evrope, panevropsko telo za ljudska prava, osudio je glasanje na "nezakonito pripojenim ukrajinskim teritorijama" kao "flagrantno kršenje međunarodnog prava", preneo je BBC.

Ne samo da su te oblasti sastavni deo Ukrajine, dodao je Savet Evrope, već odluka da se tamo održe izbori "stvara iluziju demokratije".

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) takođe je osudio izbore rekavši da su "ruski lažni izbori u okupiranim oblastima Ukrajine nelegitimni".

Na to je reagovala ruska ambasada u SAD, koja je optužila Vašington za mešanje u unutrašnje stvari Rusije, preneli su ruski državni mediji.

Svi kandidati na izborima u okupiranim oblastima su ili Rusi ili su proruski orijentisani, ukazuje BBC.

Od stanovništva je traženo da izađe na glasanje, a od mnogih koji su već glasali, traženo je da to učine u prisustvu naoružanih ruskih vojnika.

Ukrajinski zvaničnici su upozorili ljude da ne učestvuju na glasanju i kažu da svi građani Ukrajine koji učestvuju u organizovanju izbora mogu očekivati da budu kažnjeni u budućnosti.

XS
SM
MD
LG