Dostupni linkovi

Bez zastave duginih boja na zgradama Predsedništva i Skupštine Beograda


Otvaranje Nedelje ponosa u Beogradu, 4. septembra 2023.
Otvaranje Nedelje ponosa u Beogradu, 4. septembra 2023.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 8. septembra da "neće na zgradu Predsedništva okačiti LGBT zastavu".

On je tako na konferenciji za medije u Beogradu odgovorio na zahtev organizatora Beograd Prajda.

"Evo, neću da je okačim i šta sad? A jesam li ikada išta učinio nešto protiv njihovih prava? Nisam", naveo je Vučić.

On je naveo da je "izabran kao predsednik republike da bi zastupao interese građana".

"I to činim na način na koji ja mislim da je najbolji", rekao je Vučić i dodao da ne zna da li će Vlada Srbije doneti odluku da okači LGBT zastavu 9. septembra, kada se održava Parada ponosa.

Zastava duginih boja neće biti okačena ni na zgradi Skupštine Grada Beograda, izajavio je 8. septembra izjavio gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

On je naveo i da neće učestvovati na Paradi ponosa.

"Odgovor je ne, nisam promenio stav, nećemo kačiti zastavu i neću šetati i to je to", rekao je Šapić novinarima, prenela je agencija Beta.

Izjave predsednika države i gradonačelnika Beograda dolaze u vreme kada, prema rečima aktivista, ne postoji nikakav interes u vlasti da se ispuni bilo koji od zahteva Beograd prajda.

Šapić koji je u junu 2022. postao gradonačelnik Beograda, ni prošle godine nije hteo da učestvuju na Paradi ponosa niti da podigne zastavu duginih boja ispred Skupštine grada. Beogradska Parada ponosa je prošle godine bila održana kao "Europrajd", odnosno centralni evropski prajd.

Goran Miletić iz Beograd Prajda rekao je na početku Nedelje ponosa 4. septembra da trenutni momenat nije nimalo optimističan za LGBT+ zajednicu i da je situacija mnogo lošija u odnosu na prethodni period.

Miletić je rekao da je vlast odustala od donošenja Zakona o istopolnim zajednicama.

Opozicioni Zeleno-levi front je u petak, 8. septembra, uputio u Skupštini Srbije predlog Zakona o građanskom partnerstvu kojim bi bila regulisane istopolne zajednice.

Vučić je u avgustu izjavio da neće potpisati Zakon o istopolnim brakovima, kao ni zakon kojim će, kako je kazao, postojati "neki treći rod gde niste muškarac ili žena".

Usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama jedan je od glavnih zahteva LGBT+ zajednice u Srbiji od 2017. godine, ali je to naišlo na otpor desničarskih partija i Srpske pravoslavne crkve.

Usvajanje tog, Zakona o rodnom identitetu i poboljšanje zdravstvenih usluga za trans osobe, zahtevi su ovogodišnjeg Prajda koji se održava pod sloganom "Nismo ni blizu".

'Prekidanje lanca mržnje' prema LGBT u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:10 0:00
XS
SM
MD
LG