Dostupni linkovi

U Iranu se navodno pripremaju protesti kako se bliži godišnjica smrti Mahse Amini


Hossein Salami, komandant IRGC-a
Hossein Salami, komandant IRGC-a

Čini se da iranski Korpus garde islamske revolucije (IRGC) priprema mjere kako bi spriječio mogućnost ponovnih nemira kako se bliži prva godišnjica smrti Mahse Amini, koja je umrla u septembru 2022. dok je bila u policijskom pritvoru zbog navodnog kršenja pravila o hidžabu.

Hossein Salami, komandant IRGC-a, rekao je na konferenciji nacionalnih zvaničnika Basija 1. augusta da je "najmoćnija, najopasnija, ozbiljna i najrasprostranjenija borba" s kojom se suočava Islamska republika -- upućivanje na višemjesečne proteste i skupove koji su izbili nakon Mahsine smrti koji bi mogli dobiti snagu u narednim sedmicama.

Salami je pozvao na preventivne mjere kako bi se spriječio novi talas protesta prije godišnjice 16. septembra, iako nije iznio nikakve detalje.

Salami je priznao učešće snaga IRGC-a i Basija u gušenju protesta izazvanih smrću Mahse Amini.

Iranske snage sigurnosti bile su žestoko kritizirane zbog žestokog odgovora na proteste, sa više od 500 demonstranata, kako se navodi da je ubijeno, a mnogo više povrijeđenih. Grupe za ljudska prava također kažu da postoje čvrsti dokazi da je tortura korištena protiv onih koji izražavaju neslaganje.

Smrt Mahse Amini postala je vapaj za hiljade Iranaca, posebno žena i djevojaka, koji su izašli na ulice da pokažu svoje protivljenje zakonu o hidžabu. Demonstranti su tražili pravdu za 22-godišnjakinju i uzvikivali antivladine parole, dok su odbacivali vladinu kulturnu, socijalnu i ekonomsku politiku.

Otpor obaveznom hidžabu postao je žarište tekućih protesta, a mnoge žene i djevojke ne samo da ga odbijaju, već i dijele slike svog prkosa na društvenim mrežama.

Kao odgovor, razne državne institucije pokušale su suzbiti ovaj val protesta provođenjem zakona, zatvaranjem preduzeća, blokiranjem web stranica i podnošenjem tužbi protiv pristalica neobaveznog hidžaba.

Tokom posljednjih mjeseci na vlasti, 11. iranski parlament zauzeo je čvrst stav, značajno mijenjajući vladin prijedlog zakona o hidžabu i čednosti sa 15 članova na 70.

Novi zakon, koji je naišao na protivljenje pravnih stručnjaka, uvodi velike kazne za one koji prkose obaveznom hidžabu. Zakon ima za cilj da odvrati građane od ponovnog pojavljivanja bez hidžaba.

Dodatno nezadovoljstvu, Iranci se bore sa sve većim spektrom ekonomskih pitanja, uključujući nestašicu vode, degradaciju životne sredine i uticaj međunarodnih sankcija.

Zvaničnici Islamske republike, uključujući komandanta IRGC-a, označili su proteste kao "pobunu" i "nerede", pripisujući ih navodnim "neprijateljima" zemlje.

XS
SM
MD
LG