Dostupni linkovi

Lideri NATO naglasili značaj regiona, pozvali Srbiju da ojača odnose sa alijansom


Poćetak Samita NATO u glavnom gradu Litvanije, Viljnusu, 11. jul 2023.
Poćetak Samita NATO u glavnom gradu Litvanije, Viljnusu, 11. jul 2023.

Lideri država NATO su poručili zemljama Zapadnog Balkana da je region od strateškog značaja za alijansu, te su potvrdili posvećenost bezbednosti i stabilnosti Zapadnog Balkana.

Na taj način su podržali reforme koje jačaju težnje zemalja u regionu ka NATO i Evropskoj uniji, navodi se u završnom dokumentu u utorak, 11. jula, na kraju prvog dana samita koji se održava u litvanskom glavnom gradu, Vilnijusu.

"Nastavićemo da unapređujemo naš politički dijalog i praktičnu saradnju u cilju podrške reformama, regionalnom miru i bezbednosti i suprotstavljanju zlonamernom uticaju, uključujući dezinformacije, hibridne i sajber pretnje, koje predstavljaju državni i nedržavni akteri", poručili su lideri najveće vojne organizacije.

Lideri država alijanse su ocenili da Zapadni Balkan zahteva stalnu pažnju i posvećenost NATO i međunarodne zajednice da bi se suprotstavili ovim izazovima.

"Demokratske vrednosti, vladavina prava, domaće reforme i dobrosusedski odnosi su od vitalnog značaja za regionalnu saradnju i evroatlantske integracije i očekujemo nastavak napretka u tom pogledu”, pročuje se u završnoj deklaraciji.

Čelnici NATO su pozvali Srbiju da se na konstruktivan način angažuje sa NATO-om i svojim susedima, uključujući i javne komunikacije o obostranim koristima saradnje NATO-a i Srbije.

Ocenjuje se da bi jačanje odnosa NATO-Srbija bilo od koristi i Alijansi i Srbiji i celom regionu.

O Kosovu i BiH

Podržava se dijalog o normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, a pozivaju se strane da iskoriste trenutak i angažuju se u dobroj veri ka postizanju trajnog političkog rešenja.

"Pozivamo obe strane da odmah deeskaliraju, vrate se dijalogu i konstruktivno se angažuju u primeni sporazuma o normalizaciji između Beograda i Prištine koji je nedavno postignut u Briselu i Ohridu", poručili su lideri sa samita.

Oni su takođe osudili nasilje na severu Kosova, kao i "ničim izazvane napade na vojnike NATO koji su zadobili ozbiljne povrede".

"Povećali smo prisustvo trupa KFOR-a da odgovorimo na napetosti koje se ponavljaju. Sve promene u stavu naših snaga u KFOR-u će ostati zasnovane na uslovima, a ne na kalendaru", navodi se u završnom dokumentu.

Poseban deo je posvećen Bosni i Hercegovini gde lideri potvrđuju podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu stabilne i sigurne Bosne i Hercegovine, te pozivaju političke lidere da se uzdrže od podela i secesionističke retorike i akcija.

XS
SM
MD
LG