Dostupni linkovi

Erdogan signalizira da Turska nije spremna ratifikovati članstvo Švedske u NATO-u


Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan signalizirao je u ponedjeljak da njegova zemlja nije spremna ratifikovati članstvo Švedske u NATO-u, rekavši da Stockholm mora više raditi na "domaćem zadatku" koji treba da završi, piše AP.

Govoreći nakon sastanka Vlade, Erdogan je također obnovio osudu protesta zbog spaljivanja Kurana koji se održao u Švedskoj prošle sedmice, opisujući tu akciju kao zločin iz mržnje prema muslimanima.

"Jasno smo stavili do znanja da su odlučna borba protiv terorističkih organizacija i islamofobije naša crvena linija", rekao je Erdogan. Dodao je da "svi moraju prihvatiti da se prijateljstvo Turske ne može osvojiti podržavanjem terorizma ili stvaranjem prostora za teroriste."

Turska je odgodila davanje konačnog odobrenja za članstvo Švedske u vojnom savezu, optužujući tu zemlju da je previše popustljiva prema antiislamskim demonstracijama i grupama koje Ankara smatra sigurnosnim prijetnjama. To uključuje militantne kurdske grupe koje su vodile smrtonosnu, decenijama dugu pobunu u Turskoj.

Radnička partija Kurdistana, ili PKK, vodila je 38-godišnju pobunu protiv Turske u kojoj je na desetine hiljada mrtvih. Sjedinjene Američke države i Evropska unija su je proglasile terorističkom organizacijom.

NATO želi da dovede Švedsku u krilo do trenutka kada se lideri NATO-a sastanu u Litvaniji 11. i 12. jula, ali Erdogan je rekao da Stockholm i dalje ima obaveze da ispuni. NATO zahtijeva jednoglasno odobrenje svih postojećih članica za proširenje, a Turska i Mađarska su jedine zemlje koje još nisu ratificirale kandidaturu Švedske.

"Umjesto da gubimo vrijeme taktikama odvlačenja pažnje, vjerujemo da će držanje obećanja biti racionalniji i korisniji metod", rekao je Erdogan. "Savjetujemo im da se pomno pregledaju i bolje urade domaći zadatak."

On je mislio na memorandum koji su Švedska i Finska potpisale sa Turskom prošle godine prema kojem su se složile da riješe zabrinutosti Ankare. Borba protiv islamofobije nije uključena u memorandum.

Prošle sedmice, švedska policija dozvolila je protest ispred džamije u centru Stockholma, navodeći slobodu govora nakon što je sud poništio zabranu sličnog spaljivanja Kur'ana.

"Podli napad na našu svetu knjigu, časni Kur'an, u Stokholmu, glavnom gradu Švedske, sve nas je razbjesnio", rekao je Erdogan. "Ovo izopačeno zanemarivanje osjećaja 2 milijarde muslimana ne može biti kompatibilno s najosnovnijim ljudskim vrijednostima, a kamoli slobodom mišljenja", dodao je.

Švedska i Finska su napustile svoje tradicionalne pozicije vojne nesvrstanosti kako bi potražile zaštitu pod sigurnosnim kišobranom NATO-a, strahujući da bi mogle biti na meti Moskve nakon što je Rusija prošle godine napala Ukrajinu. Finska se pridružila alijansi ranije ove godine nakon što je turski parlament ratifikovao kandidaturu te nordijske zemlje.

Švedska je promijenila svoje antiterorističko zakonodavstvo od podnošenja zahtjeva za članstvo u NATO-u, ali Turska tvrdi da pristalice militantnih grupa mogu slobodno organizirati demonstracije, regrutirati i nabaviti finansijska sredstva u zemlji.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg prošle sedmice je sazvao sastanak visokih zvaničnika iz Turske, Švedske i Finske za 6. juli kako bi pokušali da prevladaju turske prigovore da se Švedska pridruži vojnom savezu.

XS
SM
MD
LG