Dostupni linkovi

Rusija odbacuje optužbe protiv Prigožina i drugih koji su učestvovali u kratkoj pobuni


Jevgenij Prigožin
Jevgenij Prigožin

Ruske vlasti saopštile su u utorak 27. juna da su zatvorile krivičnu istragu o oružanoj pobuni koju je vodio šef plaćenika Jevgenij Prigožin, bez optužbi protiv njega ili bilo kojeg drugog učesnika.

Federalna služba bezbjednosti, ili FSB, saopštila je da je njena istraga otkrila da su umiješani u pobunu "prestali sa aktivnostima usmjerenim na počinjenje zločina", tako da slučaj neće biti pokrenut, piše AP.

Kratkotrajna Wagnerova pobuna bila je najznačajniji izazov Putinu tokom njegove više od dvije decenije vladavine u Rusiji.

Tokom vikenda, Kremlj se obavezao da neće krivično goniti Prigožina i njegove borce nakon što je zaustavio pobunu u subotu, iako ih je Putin označio kao izdajnike.

Za podizanje oružane pobune zaprećena je kazna do 20 godina zatvora. Izbjegavanje Prigožina krivičnom gonjenju predstavlja oštar kontrast u odnosu na to kako se Kremlj odnosi prema onima koji organiziraju antivladine proteste u Rusiji.

Kriza u Rusiji se smirila nakon što je Lukašenka navodno posredovao u dogovoru koji je omogućio Prigožinu, koji je bio poznat kao "šef kuhinje" ruskog predsjednika Vladimira Putina jer su njegove kompanije opsluživale zvanične događaje, da ode u Bjelorusiju.

Putin je u govoru 26. juna rekao da bi Wagnerovi borci mogli ići u Bjelorusiju ako ne žele da se pridruže ruskoj vojsci.

Mlaznjak Embraer 600 povezan sa Prigožinom sleteo je oko 7:40 po lokalnom vremenu. Nekoliko minuta kasnije, drugi privatni avion sletio je u bazu nakon što je stigao iz Sankt Peterburga, Prigožinovog rodnog grada i lokacije Wagnerovog sjedišta, navodi Belaruski Hayun, stranica društvenih medija koja prati avijaciju u Bjelorusiji.

Nije jasno da li je Prigožin, koji nije viđen od pobune 24. juna, bio u nekom od ova dva aviona.

Mlaznjak koji je sletio u Minsk navodi se u dokumentima američkih sankcija kao poveznica s Prigožinom.

XS
SM
MD
LG