Dostupni linkovi

Rezolucija u Evropskom parlamentu: Skoplje i Sofija da vrate pozitivnu agendu


Izvjestilac Evropskog parlamenta za Sjevernu Makedoniju Ilhan Kučuk pozvao je na makedonski nacionalni konsenzus o integraciji u EU.
Izvjestilac Evropskog parlamenta za Sjevernu Makedoniju Ilhan Kučuk pozvao je na makedonski nacionalni konsenzus o integraciji u EU.

Evropski parlament objavio je nacrt rezolucije bugarskog europarlamentarca i izvjestioca za Sjevernu Makedoniju Ilhana Kučuka iz bugarske partije Pokret za prava i slobode (DPS).

Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta raspravljat će o rezoluciji sljedeće sedmice.

U nacrtu rezolucije, kreatori politike u Sjevernoj Makedoniji pozvani su da podstaknu nacionalni konsenzus o integraciji u EU, kako bi zemlja mogla ispuniti kriterije za članstvo u Uniji do 2030. godine.

Izvjestilac Kučuk, izražavajući zabrinutost zbog nepotrebnog odlaganja procesa pristupanja, naglašava potrebu za jačanjem transparentnosti, odgovornosti i inkluzivnosti procesa, uključujući i njegovu parlamentarnu dimenziju.

On također podržava napore za postizanje sporazuma o ustavnim amandmanima koji bi uključili dodatne zajednice u preambulu Ustava Sjeverne Makedonije.

Nadalje, poziva donosioce političkih odluka i društva u Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji da preuzmu zajedničku odgovornost i obnove pozitivnu agendu između dvije zemlje u duhu Ugovora o prijateljstvu; izražava podršku nastavku diplomatskog i socijalnog dijaloga u cilju rješavanja bilateralnih pritužbi u dobroj vjeri.

Kučuk upozorava na pokušaje podrivanja mirnih međuzajedničkih i bilateralnih odnosa i žali zbog svih unutrašnjih i vanjskih akcija koje narušavaju stabilnost i prijete regionalnom pomirenju.

Čak 320 amandmana na 161 stranici podneseno je na izvještaj od deset stranica, o kojem će raspravljati Odbor za vanjske poslove, u koji će bugarski europarlamentarci pokušati da unesu svoje stavovee.

Evropski parlament pozdravlja potpunu usklađenost Sjeverne Makedonije sa vanjskom i sigurnosnom politikom Unije – uključujući njen otvoreni odgovor na agresiju na Ukrajinu – u skladu sa restriktivnim mjerama Unije protiv Rusije i Bjelorusije.

Ministarstvo spoljnih poslova Sjeverne Makedonije u aprilu je odbacilo mogućnost da se Bugarska uključi u proces ustavnih promjena u toj zemlji, navodeći da je to unutrašnje pitanje.

To je saopšteno nakon što je šef bugarske diplomatije Nikolaj Milkov rekao da Sofija želi da se uključi u proces izmjena Ustava Sjeverne Makedonije radi uvođenja makedonskih Bugara u najviši pravni akt.

Prethodno je u martu šefica diplomatije Njemačke Analena Berbok (Annalena Baerbock) u Skoplju nakon sastanka sa makedonskim kolegom Bujarom Osmanijem izjavila da promjena Ustava ne smije da postane kost političkog razdora.

Sjeverna Makedonija ima riječ Evropske unije (EU) i neće vas ostaviti na cjedilu, ali ustavne promjene moraju da se provedu što je prije moguće kako zemlja ne bi pala na ovoj ključnoj prepreci, poručila je njemačka ministarka.

XS
SM
MD
LG