Dostupni linkovi

Savet Evrope osnovao registar odštete za rusko uništavanje Ukrajine


Učesnici 4. samita šefova država i vlada Saveta Evrope poziraju za porodičnu fotografiju u koncertnoj dvorani Harpa u Rejkjaviku, na Islandu, 16. maja 2023.
Učesnici 4. samita šefova država i vlada Saveta Evrope poziraju za porodičnu fotografiju u koncertnoj dvorani Harpa u Rejkjaviku, na Islandu, 16. maja 2023.

Na samitu Saveta Evrope u utorak je osnovan "registar odštete" kako bi se evidentiralo rusko uništavanje Ukrajine za buduću kompenzaciju, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio zapadne borbene avione.

Lideri 46-članog Saveta Evrope, uključujući francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca, naglasili su da će Moskva snositi odgovornost za štetu i uništenje koje je izazvala u svojoj do sada petnaestomesečnoj invaziji na svog suseda, prenosi AFP.

Registar odštete, koji će biti podnet u Hagu, ima za cilj da evidentira opipljive troškove koje je Rusija u tom periodu nanela Ukrajini.

"Bez pravde neće biti pouzdanog mira", a registar postavlja osnovu za "potpuni mehanizam kompenzacije", rekao je Zelenski u video obraćanju na početku dvodnevnog samita.

Ponovo zahtev za avione

Međutim, upravo sada, rekao je Zelenski, napadi balističkih raketa i dronova na njegovu zemlju pokazuju da se "Rusija veoma trudi da poboljša svoju sposobnost ubijanja". Ukrajini su stoga potrebni, kako je kazao, "dodatni sistemi protivvazdušne odbrane i rakete, kao i više borbenih aviona, bez kojih nijedan sistem protivvazdušne odbrane neće biti savršen".

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Poziv je usledio neposredno nakon što je Zelenski obišao glavne evropske prestonice da bi ih ubedio da daju ratne avione uoči očekivane ofanzive na ruske položaje u Ukrajini u narednim nedeljama.

Dobio je obećanje o još vojnih isporuka iz Nemačke, Francuske i Britanije, a poslednje dve države su obećale da će obučavati ukrajinske borbene pilote.

Zapadne zemlje su, međutim, oprezne u pogledu isporuke naprednih borbenih aviona Ukrajini, plašeći se da bi njihova upotreba mogla eskalirati rat.

Britanski premijer Riši Sunak i njegov holandski kolega Mark Rute složili su se na samitu da će izgraditi "međunarodnu koaliciju koja će Ukrajini obezbediti borbene vazdušne sposobnosti, uz podršku u svemu, od obuke do nabavke aviona F-16", saopštila je Sunakova kancelarija.

Važnost registra

Drugi lideri su na samitu na Islandu istakli kao važnan registar šteta, te naveli kako se vidi da je bila opravdana odluka da se Rusija izbaci iz Saveta Evrope pre godinu dana zbog njenog rata u Ukrajini.

Šolc je rekao da će registar igrati "centralnu ulogu" u "kažnjavanju i zahtevanju odgovornosti za ratne zločine koje su počinili ruski okupatori", dok je Makron pozvao druge zemlje da se pridruže inicijativi.

Sjedinjene Države koje su na samitu u ulozi posmatrača, rekle su i da podržavaju stvaranje registra.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će registar igrati ulogu u odvraćanju daljih ruskih "ratnih zločina" i nazvala ga važnim za budućnost "jer samo pravda može biti temelj trajnog mira u Ukrajini".

Svih 27 zemalja EU su deo Saveta Evrope, a nekoliko njih se zalaže za osnivanje specijalnog tribunala za suđenje ruskom vođstvu. To bi bilo odloženo do završetka rata.

Razmimoilaženja oko drugih pitanja

Uz svo jedinstvo pokazano na samitu, ipak ima "pukotina" u evropskoj zajednici, prenosi AFP. Britanija je antagonistična prema Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima Saveta, što je prepreka njenim planovima da zaustavi neregularni dolazak tražilaca azila tako što će ih deportovati u Ruandu.

Konvenciju podržava Evropski sud za ljudska prava koji je doneo presude koje osujećuju britansku politiku.

Sunak je po dolasku rekao da vrši pritisak na reformu tog suda kao deo strategije da se zaustavi mali čamci koji prevoze izbeglice da stignu u Britaniju nakon što prođu kroz Francusku.

"Učinićemo apsolutno sve što možemo da to uradimo... Neću da mirujem dok ne zaustavimo čamce i zato sam ovde", rekao je Sunak.

Okupljanje lidera je ključno i kao prilika za sastanke šefova Nemačke, Francuske, Italije i Britanije pre samita G7 koji počinje u petak u Japanu.

XS
SM
MD
LG