Dostupni linkovi

Biden: SAD ne traže sukob sa Iranom, ali štite Amerikance u Siriji


Joe Biden, predsjednik SAD
Joe Biden, predsjednik SAD

Predsjednik SAD, Joe Biden je rekao kako Sjedinjene Američke Države ne traže konflikt sa Iranom, ali će odgovoriti kako bi zaštitile svoje osoblje u Siriji i drugdje.

Sjedinjene Države su spremne da "odlučno djeluju kako bi zaštitile svoje ljue. Upravo to se desilo prošle noći", rekao je Biden nakon naređenja za napad na položaje u Siriji koje zauzimaju grupe povezane sa Islamskom Republikom Iran i trupama Revolucionarne garde (IRGC).

Biden je govorio novinarima iz Otavie u Kanadi, tokom posjete je izdao naređenje za vazdušni napad nakon što je ubijen američki državljanin a šestoro ranjeno u napadu 23. marta za koji se okrivljuju proiranske grupe na sjeveroistoku Sirije.

Napad u kojem su nastradali američki državljani izveden je dronovima kamikazama na vojno postrojenje baze koalicije koju predvode SAD, saopštio je Pentagon.

Sjedinjene Države zadržale su oko 900 vojnika na položajima raspoređenim u sjeveroistočnoj Siriji kako bi održale pritisak na grupe povezane s 'Islamskom državom' i kako bi podržale sirijske demokratske snage predvođene Kurdima u borbi protiv sirijske vlade.

Pentagon je rekao da su dva lovca F-15 izvela osvetnički napad rano 24. marta. Prema Sirijskom opservatoriju za ljudska prava, u napadu je ubijeno 11 proiranskih boraca, šest u skladištu oružja u gradu Deir el-Zour i pet drugih na vojnim položajima u blizini dva grada.

Dvije sirijske opozicione aktivističke grupe kasnije su 24. marta izvijestile o novom talasu vazdušnih napada u istočnoj Siriji na položaje milicija koje podržava Iran.

Novi talas vazdušnih udara uslijedio je nakon što su rakete ispaljene na plinsko postrojenje Conoco u kojem su smještene američke trupe. Nije bilo odmah jasno jesu li američki ratni avioni izveli napad.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je u saopštenja Pentagona da je američka obavještajna zajednica utvrdila da je dron koji je usmrtio američkog državljanina bio iranskog porijkla, ali nije ponudio nikakve dokaze koji bi poduprli tu tvrdnju.

U saopštenju se navodi da su "precizni" napadi bili namijenjeni zaštiti i odbrani američkog osoblja te da su bili "proporcionalni i namjerni" i namijenjeni ograničavanju rizika od eskalacije i minimiziranju žrtava.

"Kao što je predsjednik Biden jasno rekao, poduzećemo sve potrebne mjere da odbranimo naše ljude i uvijek ćemo odgovoriti u vrijeme i na mjestu koje sami odaberemo", rekao je Austin. "Nijedna grupa neće nekažnjeno napadati naše trupe."

Izvor: AP i AFP
XS
SM
MD
LG