Dostupni linkovi

Putin ugostio Xija u Kremlju, kineski prijedlog o ratu u Ukrajini na dnevnom redu


Xi Jinping i Vladimir Putin, Moskva, 20. ožujka 2023.
Xi Jinping i Vladimir Putin, Moskva, 20. ožujka 2023.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov kineski kolega Xi Jinping nazvali su jedan drugoga "dragim prijateljem" i razmijenili komplimente u Kremlju nakon što je Xi stigao u prvi posjet Rusiji nakon četiri godine, usred sve dublje međunarodne izolacije Moskve zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Putin i Xi nasmiješili su se i rukovali prije nego što su dali kratke izjave na početku svog sastanka 20. ožujka, kojim je započeo trodnevni posjet za koji dvije zemlje kažu da je prilika za produbljivanje njihovog "prijateljstva bez granica" i odbijanje, kako su navele, pokušaja Washingtona da ih izolira i zaustavi njihov razvoj.

Sastanci sa Xijem, koji je stigao ranije 20. ožujka, daju rijetku priliku predsjedniku Vladimiru Putinu da ustvrdi kako Rusija nije potpuno ograđena od ostatka svijeta unatoč tome što je na meti naloga za uhićenje koji je izdao Međunarodni kazneni sud (ICC) za navodne ratne zločine.

"Nadamo se da će strateško partnerstvo Kine i Rusije, s jedne strane, podržati međunarodnu pravednost i pravdu, a s druge strane, promovirati zajednički prosperitet i razvoj naših zemalja", rekao je Xi na početku sastanka.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov istakao je da će Putin vjerojatno ponuditi Xiju "detaljno objašnjenje" akcija Moskve u Ukrajini.

Širi razgovori između ruskih i kineskih dužnosnika o nizu tema zakazani su za 21. ožujka, dodao je on.

Xijev posjet dolazi nekoliko tjedana nakon što je Kina objavila prijedlog političkog rješenja za Ukrajinu za koji su zemlje Zapada rekle da odražava ruske točke razgovora, uključujući okrivljavanje Zapada za invaziju.

Kineski plan, između ostalih odredbi, poziva i na prekid vatre te mirovne pregovore.

Putin je, govoreći na početku sastanka, pozdravio kineski plan.

"Uvijek smo otvoreni za pregovore", rekao je Putin Xiju. "Sigurno ćemo razgovarati o svim tim pitanjima, pa tako i o vašim inicijativama prema kojima se, naravno, odnosimo s poštovanjem."

Američki državni tajnik Antony Blinken izrazio je skepticizam oko prijedloga, upozoravajući da bi to mogla biti "taktika odugovlačenja" za pomoć Rusiji na terenu u Ukrajini.

"Svijet ne bi trebao biti prevaren nikakvim taktičkim potezom Rusije, uz potporu Kine ili bilo koje druge zemlje, da zamrzne rat pod vlastitim uvjetima", rekao je Blinken novinarima u američkom State Departmentu.

U članku objavljenom 20. ožujka u ruskoj publikaciji Russian Gazette, Xi je rekao da je Kina ostala "nepristrana" i "aktivno promicala mirovne pregovore", ali nije predstavila jasne prijedloge u vezi sa svojim mirovnim planom.

Uoči posjeta, Putin je hvalio svoj odnos sa Xijem i pohvalio se da odnosi Moskve i Pekinga nikada nisu bili jači.

Putin je u članku 19. ožujka za The People's Daily, službene novine Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, pokušao prikazati Rusiju i Kinu kao bliske saveznike ujedinjene protiv američke hegemonije i širenja NATO-a, uključujući i azijsko-pacifičku regiju.

Putin je prikrio invaziju na Ukrajinu koja je dovela do smrti desetaka tisuća ljudi, lažno je nazivajući pri kraju članka domaćom "krizom" koju je izazvao i potaknuo NATO.

Putin je u svom članku zahvalio Xiju na njegovom "uravnoteženom" stavu o ratu i rekao da je otvoren za to da Kina odigra ulogu u njegovom okončanju.

Ruski predsjednik pokušao je opravdati rat protiv Ukrajine raznim osnovama, uključujući tvrdnju da je širenje NATO-a prijetnja. U pokušaju da poveže njihove sigurnosne brige Rusije, Putin je upozorio da je NATO prijetnja i Kini.

U izjavi objavljenoj u ruskim medijima uoči posjeta, Xi je nakratko spomenuo rusku invaziju na Ukrajinu, rekavši da je "došlo do sveobuhvatne eskalacije ukrajinske krize".

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Napominjući da je Kina dala "nekoliko prijedloga" o okončanju sukoba, Xi je rekao da "ne postoji jednostavno rješenje za složeno pitanje" i da obje strane moraju "prigrliti" zajedničku viziju za rješavanje krize.

Putin i Xi susreli su se oko 40 puta u različitim svojstvima u proteklih 13 godina.

Putin je opisao rusko-kinesko partnerstvo kao ravnopravno, rekavši da nema "vođe i sljedbenika".

Međutim, mnogi stručnjaci ocjenjuju da je Kina, drugo po veličini svjetsko gospodarstvo i brzorastuća vojna sila, očito stariji partner tog odnosa.

Visoki status Kine u odnosima raste dok rusko gospodarstvo trpi pod teretom sankcija Zapada, produbljujući ovisnost Kremlja o Pekingu u trgovini, ističu stručnjaci.

Kina je postala ključna tranzitna ruta za Rusiju za uvoz robe koju je Zapad zabranio.

Gospodarske veze, uključujući ruski izvoz energije u Kinu, bit će još jedna ključna tema razgovora.

Izvor: Reuters, AP i AFP
XS
SM
MD
LG