Dostupni linkovi

Australija, SAD i Britanija objavili planove za nuklearne podmornice


Premijer Australije Entoni Albanez, predsednik SAD Džo Bajden i premijer Velike Britanije Riši Sunak u San Dijegu, 13. mart 2023.
Premijer Australije Entoni Albanez, predsednik SAD Džo Bajden i premijer Velike Britanije Riši Sunak u San Dijegu, 13. mart 2023.

Lideri Sjedinjenih Američkih Država, Australije i Ujedinjenog Kraljevstva objavili su u ponedeljak da će Australija kupiti podmornice na nuklearni pogon kako bi modernizovala svoju flotu usred sve veće zabrinutosti zbog uticaja Kine u Indo-Pacifiku.

Predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) je otputovao u San Dijego na razgovore sa australijskim premijerom Entonijem Albanezom (Anthony Albanese) i britanskim premijerom Rišijem (Rishi) Sunakom o 18-mesečnom nuklearnom partnerstvu pod nazivom AUKUS — za Australiju, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države.

Partnerstvo, najavljeno 2021., omogućava Australiji da pristupi podmornicama na nuklearni pogon, koje su nevidljivije i sposobnije od plovila na konvencionalni pogon, kao protivteža kineskom vojnom nagomilavanju, piše agencija Asošijejted pres (AP).

Bajden je naglasio da su podmornice „na nuklearni pogon, a ne nuklearno naoružane“.

„Ovi brodovi neće imati nikakvo nuklearno oružje bilo koje vrste“, rekao je on na svečanosti u vojnoj bazi Point Loma u San Dijegu, gde su ga pratili Albanez i Sunak. Dve podmornice, USS Missouri i USS Charlotte, bile su vezane na sledećem pristaništu u Tihom okeanu.

Albanez je rekao da sporazum „predstavlja najveću pojedinačnu investiciju u odbrambenu sposobnost Australije u čitavoj našoj istoriji“. To je takođe prvi put u 65 godina da su SAD podelile svoju tehnologiju nuklearnog pogona, „i mi vam zahvaljujemo na tome“, rekao je on.

Sunak je AUKUS nazvao „najznačajnijim multilateralnim odbrambenim partnerstvom u generacijama“.

On je rekao da će Ujedinjeno Kraljevstvo takođe podeliti svojih 60 godina iskustva u vođenju sopstvene podmorničke flote sa australijskim inženjerima „kako bi oni mogli da izgrade sopstvenu flotu“.

U zajedničkoj izjavi pre zvaničnog saopštenja, lideri su rekli da su njihove zemlje decenijama radile na održavanju mira, stabilnosti i prosperiteta širom sveta, uključujući i Indo-Pacifik.

„Verujemo u svet koji štiti slobodu i poštuje ljudska prava, vladavinu zakona, nezavisnost suverenih država i međunarodni poredak zasnovan na pravilima“, navodi se u saopštenju, objavljenom pre njihovog zajedničkog nastupa u San Dijegu.

„Koraci koje najavljujemo danas će nam pomoći da unapredimo ove obostrano korisne ciljeve u decenijama koje dolaze“, objavili su.

Australija kupuje tri, a možda i do pet brodova klase Virdžinija kao deo AUKUS-a, javlja AP. Buduća generacija podmornica će se graditi u Velikoj Britaniji i Australiji uz američku tehnologiju i podršku.

SAD će takođe pojačati svoje posete lukama u Australiji kako bi im omogućile bolje upoznavanje sa tehnologijom na nuklearni pogon pre nego što budu imale takve sopstvene podmornice. USS Ešvil je u ponedeljak bio usidren u Pertu u Australiji, rekao je Bajden.

Tajno posredovanje za AUKUS uključivalo je otkazivanje ugovora vrednog 66 milijardi dolara za francusku flotu konvencionalnih podmornica, što je izazvalo diplomatski sukob unutar zapadnog saveza koji je trajao mesecima, podseća agencija AP.


Kina je tvrdila da sporazum AUKUS krši Ugovor o neširenju nuklearnog oružja. Tvrdi da je transfer materijala za nuklearno oružje iz države sa nuklearnim oružjem u državu bez nuklearnog oružja „očigledno“ kršenje duha pakta.

Australijski zvaničnici odbili su kritike, tvrdeći da rade na nabavci podmornica na nuklearni pogon, a ne na nuklearno naoružanje.

XS
SM
MD
LG