Dostupni linkovi

Australija će kupiti nuklearne podmornice iz SAD-a


Podmornica USS North Dakota, klase Virginia, 18. marta 2013. (Ilustrativna fotografija)
Podmornica USS North Dakota, klase Virginia, 18. marta 2013. (Ilustrativna fotografija)

Australija će kupiti napadne podmornice na nuklearni pogon proizvedene u Sjedinjenim Američkim Državama kako bi modernizirala svoju flotu, rekao je u četvrtak europski dužnosnik i osoba upoznata s tim pitanjem, u jeku rastuće zabrinutosti oko utjecaja Kine u indo-pacifičkoj regiji.

Kako piše AP, kupoprodajni ugovor za podmornice klase Virginia bit će objavljen u ponedjeljak.

Tad će se predsjednik SAD-a Joe Biden, australski premijer Anthony Albanese i britanski premijer Rishi Sunak sastati u San Diegu radi razgovora o 18-mjesečnom nuklearnom partnerstvu poznatom pod akronimom AUKUS.

Sporazum AUKUS, najavljen 2021. godine, otvorio je put Australiji da dobije pristup podmornicama na nuklearni pogon, koje su tiše i sposobnije od brodova na konvencionalni pogon.

Tajno posredovani dogovor uključivao je otkazivanje australske vlade od ugovora vrijednog 66 milijardi dolara za flotu konvencionalnih podmornica koju je izgradila Francuska.

To je izazvalo diplomatski spor unutar zapadnog saveza za koji su bili potrebni mjeseci da se popravi.

Podmornice, od kojih svaka koštaju tri milijarde dolara, grade se u brodogradnji u Virginiji i Connecticutu. Prema uvjetima sporazuma, podmornice bi se na kraju također gradile u Velikoj Britaniji i Australiji uz američku tehnologiju i podršku, rekla je osoba upoznata s tim pitanjem.

Početni planovi predviđali su da sve podmornice budu izgrađene u Adelaideu, Australija.

SAD bi također pojačao svoje posjete lukama u Australiji kako bi se zemlja bolje upoznala s tehnologijom na nuklearni pogon.

Bijela kuća odbila je komentirati kupnju podmornice uoči planiranog sastanka u ponedjeljak.

XS
SM
MD
LG