Dostupni linkovi

Desetine mrtvačkih sanduka ruskih vojnika stiže na aerodrom u Novosibirsku


Kadar iz viralnog video snimka na kojem se izgleda vide drveni sanduci s prikačenim smrtovnicama na aerodromu Tolmačevo u Novosibirsku.
Kadar iz viralnog video snimka na kojem se izgleda vide drveni sanduci s prikačenim smrtovnicama na aerodromu Tolmačevo u Novosibirsku.

Pišu: Sibirske realnosti RSE-a

Video snimak koji se nedavno viralno proširio prikazuje desetine sanduka poslaganih u redovima u, kako se navodi, hangaru aerodroma Tolmačevo u Novosibirsku, u ruskom regionu Sibiru, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Na snimku, kada se zumira, izgleda se nalaze smrtovnice zakačene na svaku drvenu kutiju, koje očigledno služe kao mrtvački sanduci. Na svakom dokumentu nalazi se prezime i inicijali.

Na jednom od dokumenata je napisano "Gerbold. Burjatija".

Rođaci Genadija Gerbolda (39) iz Burjatije u Sibiru potvrdili su za Sibirske realnosti RSE-a prošle nedelje da su ih zvaničnici iz Vagnera obavestili dve sedmice ranije o njegovoj smrti tokom borbi u Ukrajini u redovima plaćeničke grupe. Njegovo telo je kasnije stiglo u Novosibirsk.

Zvaničnici na aerodromu Tolmačevo negiraju da je snimak tamo snimljen.

"To je lažna informacija. Prostorije prikazane na ovom snimku ne pripadaju aerodromu Tolmačevo, niti se nalaze na njegovoj teritoriji", rekao je ruskim medijima portparol aerodroma.

Lokalni zvaničnici, mada nisu komentarisali snimak, nedavno su potvrdili da su mnogi bivši zatvorenici iz tog regiona poslednjih nedelja poginuli u Ukrajini gde su se borili kao Vagnerovi plaćenici.

Mladići iz udaljenih ruskih oblasti, poput Burjatije, siromašnog regiona u Sibiru sa značajnom populacijom etničkih Burjata, nose teret invazije na Ukrajinu koju je ruski predsednik Vladimir Putin pokrenuo 24. februara 2022. Oni umiru nesrazmerno mnogo u odnosu na stanovnike drugih delova Rusije, posebno oblasti oko bogatijih gradova Moskve i Sankt Peterburga.

Video navodno snimljen u Novosibirsku se pojavio dok brojni izveštaji ukazuju da su ruski gubici u Ukrajini dramatično povećani poslednjih nedelja.

Skok u broju žrtava

Ruski servis BBC-ja javio je da je tokom prve dve nedelje februara broj Rusa poginulih u ratu u Ukrajini pet puta veći nego prethodnog meseca.

Citirajući visoke američke zvaničnike, Njujork tajms (The New York Times) je 2. februara objavio da su borbe oko Bahmuta izazvale porast broja žrtava među ruskim snagama.

Intenzivne borbe se već nedeljama vode oko Bahmuta i obližnjih gradova Soledara i Vuhledara.

Bahmut na istoku Ukrajine je mesecima glavna meta ruskih snaga i Vagnerova plaćenička grupa navodno je tamo ostvarila određene proboje.

U videu navodno snimljenom na aerodromu u Novosibirsku, dokumenti zakačeni na sanduke takođe sadrže šestocifreni broj sa slovom K koje Vagner koristi da označi borce regrutovane iz zatvora. Slovo K sa serijskim brojem se nalazi na njihovim identifikacionim oznakama, izvestile su Sibirske realnosti RSE-a.

Olesja Gerbold, sestra Genadija, rekla je da 27. novembra poslednji put razgovarala telefonom sa svojim bratom, koji je bio u Kaznenoj koloniji broj 8 u Omskoj oblasti pošto je osuđen zbog ubistva.

Dokumenti zakačeni za sanduke sadrže šestocifreni broj sa slovom K, slično brojevima koji se koriste na Vagnerovim identifikacionim oznakama.
Dokumenti zakačeni za sanduke sadrže šestocifreni broj sa slovom K, slično brojevima koji se koriste na Vagnerovim identifikacionim oznakama.

"Zakleo mi se da nikada neće otići u Ukrajinu. Sledećeg dana, 28. novembra, nestao je, prestala je komunikacija. A 29. novembra me je Kaznena kolonija obavestila o njegovom 'odlasku'", rekla je ona i dodala da su njeni kasniji pokušaji da ga nađe naišli na zid ćutanja.

"Naravno, pokušala sam preko Federalne kazneno-popravne službe, i kao da on nikada nije postojao i kao da nije bilo nikoga s tim imenom", ispričala je Olesija Gerbold, dodajući da su njeni pozivi Ministarstvu odbrane Rusije ostali bez odgovora.

Početkom decembra znala je da je njenog brata regrutovao Vagner i da je on negde u Ukrajini.

Osnivač i vlasnik Vagnera Jevgenij Prigožin (arhivska fotografija)
Osnivač i vlasnik Vagnera Jevgenij Prigožin (arhivska fotografija)

Vagner je počeo da regrutuje zatvorenike iz ogromnog ruskog kaznenog sistema u leto 2022. godine. Osnivač te organizacije Jevgenij Prigožin, ugostiteljski preduzetnik koji je odležao devet godina zatvora tokom sovjetske ere, nudio je osuđenicima pomilovanje ako prežive šest meseci u Ukrajini. Prigožin je 9. februara objavio da je Vagner prekinuo tu praksu.

Genadij Gerbold
Genadij Gerbold

Genadij je 11. decembra posle nedelja ćutanja konačno pozvao svoju sestru.

"Bio je to kratak razgovor. Zamolio me je da izdiktiram podatke iz lične karte kako bi mi odmah poslao novac koji je zaradio za svoj 'rad'", objasnila je Olesija Gerbold i dodala da je njen brat iza sebe ostavio dvoje male dece.

"Pitala sam ga kako je završio u Ukrajini? Zbog čega? Nije odgovorio i shvatila sam da se plašio da neko možda sluša. Mislim da je na silu odveden u rat. Kako i zašto je dospeo tamo i dalje je misterija za nas", rekla je ona.

Početkom februara Olejsa Gerbold je obaveštena samo da je njen brat umro, bez dodatnih detalja.

"Rekli su da će sanduk biti donet u Novosibirsk. 'Otvori i proveri da li je tvoj ili nije'", ogorčeno je rekla i dodala da su među vraćenima u sanducima u Novosibirsk još najmanje dva bivša zatvorenika iz iste kaznene kolonije u kojoj je bio njen brat.

Potvrđene i druge smrti zatvorenika

Na videu za koji se tvrdi da je snimljen na aerodromu u Novosibirsku, jedan dokument, koji izgleda kao smrtovnica, sadrži ime Sergej Jumašev.

Sibirske realnosti su uspele da saznaju da je Jumašev imao 39 godina i da je iz sela Aršanovo, u sibirskom regionu Hakasija.

Prema Sibirskim realnostima, Jumašev je poginuo 27. januara u borbama oko Bahmuta. Lokalni zvaničnici u Hakasiji potvrdili su njegovu smrt 22. februara, dodajući da je u to vreme služio u Vagneru.

"Celo selo već zna da je umro", rekao je za RSE-a drug iz razreda Jumaševa.

"Sada, 25. februara, telo treba da bude doneseno u Aršanovo, gde će biti sahranjen. Čuo sam da je bio u zatvoru, ali ne znam zašto. Zbog droge? U životu svašta može da se desi, ali on definitivno nije bio narkoman", rekao je drug iz razreda, koji je tražio da se ne objavi njegovo ime.

Sergej Jumašev (u sredini) na maturskoj večeri.
Sergej Jumašev (u sredini) na maturskoj večeri.

Jumašev je služio zatvorsku kaznu zbog prodaje droge i dugovao je 75.000 rubalja (940 evra).

Kada su 22. februara vlasti u Hakasiji potvrdile smrt Jumaševa, takođe su objavile da su umrla još tri lokalna bivša zatvorenika, očigledno kao rezultat borbi u redovima Vagnera u Ukrajini. Među njima su Vladimir Rahmonov i Viktor Fišer.

Tridesetogodišnji Fišer, čiji su roditelji umrli dok je bio mali, bio je u zatvoru pošto je osuđen po nekoliko optužbi u vezi s drogom.

"Da, Vitka je tamo umro", rekao je Fišerov prijatelj za RSE, koristeći njegov nadimak.

"Bio je takav tip: od detinjstva je bio u zatvorima, skitao je. Ali je manje-više bio bezopasan. Pretpostavljam da je bio primoran da ode (da se bori s Vagnerom u Ukrajini), jer nije služio kaznu od 20 godina. Tada bi to bilo razumljivo."

Rahmonov je više puta osuđivan na zatvorsku kaznu zbog pljačke, poslednji put u julu 2022. godine, kada je proglašen krivim za krađu 8.000 rubalja (100 evra) i osuđen na 13 meseci zatvora.

Pre nego što se pridružio Vagneru, Rahmonov je bio u kaznenoj ustanovi u Hakasiji.

Još jedan zatvorenik iz istog objekta koji je takođe poginuo boreći se u Ukrajini kao plaćenik Vagnera bio je Aleksej Bažin. On je 2017. učestvovao u zatvorskoj pobuni koja je rezultirala smrću jednog zatvorenika koji je preminuo od povreda zadobijenih u brutalnom premlaćivanju.

Vlasti Hakasije su takođe potvrdile da je 45-godišnji Aleksandar Njudikov, još jedan lokalni stanovnik i bivši zatvorenik, nedavno poginuo u Ukrajini u Vagnerovim redovima.

U januaru 2019. godine, Njudikov, tada major ruske vojske koji je služio u arktičkom gradu Murmansku, osuđen je na 10 i po godina zatvora na vojnom sudu pošto je u pijanom stanju nožem izbo svoju ženu na smrt.

Rođak Njudikova je potvrdio za RSE da je on poginuo u borbama u Ukrajini.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG