Dostupni linkovi

Predsednik Srbije odlikovao bivšeg izaslanika SAD Ričarda Grenela


Richard Grenell u Beogradu, 13.jul 2022.
Richard Grenell u Beogradu, 13.jul 2022.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je bivšeg specijalnog izaslanika Vašingtona za dijalog Srbije i Kosova Ričarda Grenela (Richard Grenell).

Tadašnji američki predsednik Donald Trump imenovao je ambasadora SAD u Nemačkoj, Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika američke administracije za dijalog između Srbije i Kosova.

U avgustu 2021. odnosom Srbije i Kosova počeo je da se bavi Gabriel Escobar, koji je imenovan za zamenika pomoćnika sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja State departmenta.

Vučić je u Kragujevcu 15. februara na novinarsko pitanje o odlikovanju Grenela povodom Dana državnosti Srbije rekao da je to bila njegova odluka.

"Jedan od retkih koji se trudio da ima izbalansiran pristup, trudio se da sasluša srpsku stranu, zalagao se da se čuje glas Srbije", odgovorio je Vučić.


Predsednik Srbije tradicionalno na Dan državnosti odlikuje državnim ordenjem pojedince za čije usluge smatra da su istaknute.

Predsednik Srbije je na pitanje da li Vlada Srbije plaća Grenela za lobiranje rekao: "Mislim da ga ne plaća, nisam u Vladi".

Normalizacija odnosa između Srbije i Kosova je preduslov za obe zemlje da nastave evroatlantske integracije.

Zvaničan Beograd i dalje odbija da prizna nezavisnost svoje bivše pokrajine, koja je 2008. godine proglasila nezavisnost.

XS
SM
MD
LG