Dostupni linkovi

Policija Kosova na severu identifikovala tri laboratorije za proizvodnju droge


Policija Kosova, 3. februar 2023.
Policija Kosova, 3. februar 2023.

Policija Kosova je u nedelju, 12. februara, identifikovala tri laboratorije za proizvodnju opojnih supstanci u okviru akcije u regionu Severne Mitrovice i tom prilikom pronašla 1.200 biljaka kao i opremu za proizvodnju droge.

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) je na svom Facebook nalogu napisao da je vlasnik laboratorije u Severnoj Mitrovici uhapšen, te da “kriminalci i dalje misle da mogu da krše zakon” i da se na nezakonit način obogaćuju.

Policije Kosova je i ranije na severu Kosova pronalazila slične laboratorije.

“Suvlasnik već uništene laboratorije je osoba koja je prošlog meseca napala kosovsku policiju, dok je jedan od uhapšenih u ovoj akciji njegov brat. To su kriminalne strukture koje vredno štite (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića i (direktora Kancelarije za Kosovo Petra) Petkovića”, napisao je Svečlja.


On je naveo i da je “uzaludan svaki pokušaj Srbije da destabilizuje Kosovo preko kriminalnih bandi”, te dodao da će Vlada Kosova nastaviti da se bori protiv negativnih pojava.

Reakcija Srpske liste

Srpska lista je saopštila da kosovske vlasti politizacijom akcije oko suzbijanja narkotika pokušavaju da “sebi daju alibi za maltretiranje građana dovodeći u vezu kriminalnu aktivnost pojedinaca na severu sa celokupnim srpskim narodom”.

Podvlače da Petković, Vučić i Srpska lista ne podržavaju kriminalne radnje bilo kog lica, ali da “nelegalna aktivnost jednog lica ne može biti opravdanje za delovanje specijalnih jedinica na severu”.

Srpska lista je demantovala i navode ministra Svečlje da je suvlasnik laboratorije za proizvodnju narkotika osoba koja je prošlog meseca napala kosovsku policiju.

Policija Kosova je 23. januara u Bistrici kod Leposavića pucala na automobil koji se, kako je saopšteno, nije zaustavio radi kontrole, već pokušalo da zaobiđe policijski punkt i tom prilikom udario policijsko vozilo. U automobilu su se nalazile dve oosbe iz redova srpske zajednice, za koje policija tvrdi da su umešani u preko 100 krivičnih dela.

Kosovske vlasti tvrde da na severu funkcionišu “kriminalne bande” i da iza njih stoji potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, što zvanični Beograd, uz čiju podršku na Kosovu deluje ta stranka, negira.


Inače, Radoičić se nalazi na crnoj listi SAD zbog umešanosti u međunarodni organizovani kriminal a na Kosovu se traži zbog zastrašivanja svedoka u slučaju Brezovica, koji se tiče nelegalne gradnje.

XS
SM
MD
LG