Dostupni linkovi

Makron: Francuska čvrsto stoji uz Ukrajinu


Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, francuski predsjednik Emanuel Makron i njemački kancelar Olaf Šolc na zajedničkoj konferenciji za medije. Pariz , 8. februar 2023.
Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, francuski predsjednik Emanuel Makron i njemački kancelar Olaf Šolc na zajedničkoj konferenciji za medije. Pariz , 8. februar 2023.

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je 8. februara da Francuska čvrsto stoji uz Ukrajinu, u njenom ratu protiv Rusije. On je to rekao po dolasku ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u Pariz.

Makron je kazao da se ne može dozvoliti da Rusija dobije rat, prenosi Rojters.

On je precizirao da su dvojica lidera sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom, koji je takođe doputovao u Pariz, razgovarali o potrebama Kijeva da održi svoje ratne napore.

Zelenski je na zajedničkoj konferenciji u Prizu zatražio više oružja za Ukrajinu:

"Što prije Ukrajina dobije teško naoružanje dugog dometa, što prije naši piloti dobiju avione, prije će se završiti ova ruska agresija i možemo se vratiti miru u Evropi."

Francuska je "odlučna da pomogne Ukrajini u pobjedi i ponovnom uspostavljanju njenih legitimnih prava", rekao je Makron, dodajući da će Pariz "nastaviti napore" da isporuči oružje Kijevu, prenosi AFP.

Šolc je kazao da su Njemačka i njeni partneri podržali Ukrajinu "finansijski, oružjem i humanitarnom pomoći " i obećao da će nastaviti, kako je rekao, "sve dok bude potrebno".

Njemačka je nedavno donijela odluku o slanju borbenih tenkova Leopard u Ukrajinu.

Ministar odbrane te zemlje, kako prenosi AFP, je izjavio je da se Berlin nada da će do aprila isporučiti prvi tenkovski bataljon Ukrajini.

Zelenski je u glavni grad Francuske doputovao par sati nakon posjete Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje je u obraćanju pred poslanicima britanskog parlamenta zatražio borbene avione i dodatnu vojnu opremu.

Britanski premijer Rishi Sunak ranije je u srijedu u obraćanju britanskom parlamentu rekao da će Ujedinjeno Kraljevstvo podržati Ukrajinu do kraja.

Zelenski će se, kako prenosi agencija, 9. februara sastati u Briselu sa liderima EU.

XS
SM
MD
LG