Dostupni linkovi

Francuska šalje Ukrajini 'ubice tenkova', borbena oklopna vozila 


Francusko bobeno oklopno vozilo AMX-10, s nadimkom "ubica tenkova" (arhivska fotografija)
Francusko bobeno oklopno vozilo AMX-10, s nadimkom "ubica tenkova" (arhivska fotografija)

Predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) najavio je da će Francuska poslati Ukrajini prva zapadna oklopna borbena vozila, dok je američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) rekao i da SAD razmatraju slanje svojih oklopnih vozila kako bi pomogle ukrajinskim snagama.

Najave slanja prvih zapadnih oklopnih vozila u Ukrajinu su još jedna korak u povećanju snabdevanja ukrajinskih snaga naprednim naoružanjem i mogle bi da povećaju pritisak na druge zemlje Zapada da urade isto, pišu svetski mediji.

'Ubica tenkova'

Makron je obećao je da će Ukrajini isporučiti borbena oklopna vozila za pomoć u ratu protiv Rusije, nakon što je Kijev tražio od svojih saveznika da mu obezbede tenkove, ističe Fajnenšl tajms (The Financial Times).

Ovaj potez, kako ocenjuje britanski list, signalizira da je Francuska, koja ima jedan od najvećih budžeta za odbranu među članicama NATO-a, posvećena podršci Ukrajini dok se rat s Rusijom približava drugoj godini.

Jelisejska palata je odbila da precizira koliko će francuskih oklopnih vozila AMX-10 biti poslato, niti kada će isporučiti, ali je tu odluku predstavila kao znak da Makron želi da "pojača vojnu pomoć Ukrajini".

Francuska će takođe poslati oklopne transportere Bastion koji će biti kupljeni iz fonda od 200 miliona evra koji je osnovala vlada u Parizu za Ukrajinu da kupuje vojnu opremu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i Makron su posle telefonskog razgovora rekli da su dogovorili dalju saradnju za značajno jačanje protivvazdušne odbrane i drugih odbrambenih kapaciteta.

Kijev traži od svojih saveznike da obezbede borbena oklopna vozila, kao i tenkove, sisteme protivvazdušne odbrane i rakete većeg dometa dok se priprema za moguću rusku ofanzivu kasnije ove zime. S druge strane, ukazuje Fajnenšl tajms, oklopna vozila i oklopni transporteri su takođe ključni za kontraofanzivu koju bi Kijev mogao da pokrene ove godine.

Iako je AMX-10 zvanično opisan kao tenk, tehnički je to oklopno vozilo koje ide na točkovima, a ne na gusenicama, i lakše je i pokretnije od tenka. Dizajniran je 1970-ih kao "ubica tenkova" i ima moćan top koji može da probije oklop, kao i zidove zgrade, mada se smatra manje efikasnim protiv oklopa modernih borbenih tenkova.

Bez obzira na to, ocenjuje list, odluka Francuske da isporuči AMX-10 je korak ka obezbeđivanju tenkova Ukrajini, nešto što je Kijev više puta tražio od svojih pristalica na Zapadu.

Saveznici Ukrajine odbili su da Kijevu obezbede borbene tenkove po standardima NATO-a. Ukrajina posebno želi tenkove Leopard nemačke proizvodnje, koje koristi nekoliko evropskih zemalja i koji su široko dostupni. Međutim, Berlin je to odbio, strahujući da bi to Moskva mogla to da vidi kao eskalaciju.

Pritisak na Nemačku

Nekoliko zemalja je Ukrajini već poslalo tenkove iz sovjetskog doba. Ipak, uprkos pritiscima zemlje, poput Francuske i Nemačke, dosad su odbijale zahteve Kijeva da svoje tenkove isporuče Ukrajini, ukazuje Politiko (Politico).

Međutim, ocenjuje portal, obećanje Makrona da će Ukrajini poslati prve zapadne tenkove povećavaju pritisak na Nemačku da i ona uradi isto.

Savetnik ministra oružanih snaga Francuske Sebastijan Lekornu (Sebastijen Lecornu) rekao je da je odlučeno u sredu, 4. januara, da se pomogne Ukrajini da se pripremi za "moguću rusku ofanzivu" na proleće.

"Ukrajina je sada na prekretnici na liniji fronta… Rusija pokušava da teroriše stanovništvo napadima dronovima koji ponekad sežu čak do Kijeva, a Ukrajina bi takođe mogla da pokrene kontraofanzivu", rekao je on.

Isporuka francuskih oklopnih vozila, mada ne i potpuno opremljenih borbenih tenkova, mogla bi podstaći druge da slede njihov primer, rekao je penzionisani francuski pukovnik i vojni konsultant Mišel Goja (Michel Goya).

Nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) u sredu se suočio s novim pozivima da Ukrajini pošalje tenkove Leopard-2.

"Argument koji stalno iznosi kancelar da Nemačka ne sme da radi sama je apsolutno zastareo", rekla je Mari-Agnes Štrak-Cimerman (Marie-Agnes Strack-Zimmermann), koja je na čelu nemačkog parlamentarnog odbora za odbranu.

"Francuska ponovo preuzima ulogu koja se očekivala od Nemačke i ide sama", rekla je ona.

Bredli posle Patriota

Nakon što je Francuska obećala Ukrajini lake tenkove, i američki predsednik Bajden rekao je da SAD razmatraju da Kijevu isporuče borbena oklopna vozila Bredli, piše Vašington post (The Washington Post).

Time su, kako navodi list, posle meseci odbijanja molbi Kijeva, SAD i saveznici pokazali spremnost da Ukrajini isporuče razna oklopna borbena vozila.

Bajden je u sredu na pitanje da li se razmatra slanje američkih Bredlija u Ukrajinu, potvrdno odgovorio, dok je visoki zvaničnik administracije rekao je da bi Bredliji mogli biti uključeni u paket pomoći u oružju koji će biti objavljen već ove nedelje.

Najava slanja prvih zapadnih oklopnih vozila je još jedna bitan korak u, kako navodi Vašington post, eskalaciji snabdevanja ukrajinskih snaga naprednim naoružanjem, koje uključuje tešku artiljeriju i precizne raketne bacače velikog dometa.

Bajdenova administracija je nedavno objavila da će Kijevu isporučiti raketnu bateriju Patriot, najsofisticiraniji sistem protivvazdušne odbrane u američkom arsenalu, za odbranu od ruskih raketnih i bespilotnih napada na energetsku i civilnu infrastrukturu daleko od linija fronta.

Zapadni saveznici dosad su odbijali molbe Kijeva za tenkovima, navodeći da su zapadna oklopna vozila previše logistički komplikovana da bi bila od koristi. Međutim, ukazuje list, došlo je do promene od obuke malih ukrajinskih jedinica za upravljanje specifičnim sistemima naoružanja, pa saveznici sada povlače hiljade ukrajinskih vojnika s linija fronta radi kombinovane manevarske obuke u Evropi.

Zapad je oklevao da pošalje napredno naoružanje uglavnom zbog nevoljnosti da se isprovocira Rusija da eskalira rat. Ipak, odluke o slanju sistema kao što su američki raketni bacači HIMARS, koji su prvi put poslati letos, usledile su, prema rečima zvaničnika Bajdenove administracije, s "razvojem" situacije na bojnom polju.

Bredli, nazvan po američkom generalu Omaru Bredliju (Bradley) iz Drugog svetskog rata , premda tehnički nije tenk, ponudio bi značajnu nadogradnju ukrajinskih kopnenih snaga. Težak oko 28 tona, ide na gusenicama i ima tročlanu posadu s prostorom za do šest dodatnih vojnika. Takođe je opremljen topom kalibra 25 mm.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG