Dostupni linkovi

Proveravamo: Šta su Kurti i Rakić rekli o 'žrtvama' na severu?


Barikade na severu Kosova, 14. decembar 2022.
Barikade na severu Kosova, 14. decembar 2022.
Goran Rakić

Goran Rakić

predsednik Srpske liste

Poslednja izjava Aljbina Kurtija je prevršila svaku meru. Kurti otvoreno predlaže ubijanje Srba na barikadama, jer se po njemu barikade na drugi način ne mogu ukloniti. On poziva na ubijanje naših majki, naših sestara, radnika, lekara, profesora koji se danonoćno i miroljubivo bore protiv njegovog terora. Ova pretnja nažalost prolazi bez odgovora međunarodnih predstavnika, što je nedopustivo.

Izvor: Video poruka koju je 20. decembra podelio predstavnik Srpske liste Igor Simić, a prenelo nekoliko medija u Srbiji
Neistina

U intervjuu za britanski list "The Guardian" kosovski premijer Aljbin (Albin) Kurti rekao je 20. decembra da je pristao da vojnicima misije NATO-a na Kosovu (KFOR) da vremena da ubede one koji su na barikadama da ih uklone, ali da se ne sme dozvoliti da barikade ostanu još dugo.

On je dodao da su barikade korak ka podeli Kosova.

"Naša briga je da uklanjanje ovih barikada može da dovede do mogućih žrtava. Zato želimo da budemo veoma oprezni kako bismo bili sigurni da neće doći do destabilizacije i da će postojati relativan mir i bezbednost. Međutim, ne možemo dozvoliti da ovo kršenje zakona i Ustava traje u nedogled. Dakle, da, ovo mora da se završi, što pre to bolje".

Na severu Kosova podignuto je devet barikada koje blokiraju puteve koji vode ka graničnim prelazima Jarinje i Brnjak sa Srbijom.
Pojedini lokalni Srbi su 10. decembra počeli da podižu barikade u znak protesta zbog hapšenja bivšeg kosovskog policajca Dejana Pantića.
Vlasti na Kosovu navode da je Pantić osumnjičen za organizovanje "terorističkog napada" na kancelarije Centralne izborne komisije na severu 6. decembra.

Od početka decembra na severu Kosova su porasle tenzije i zabeleženo je nekoliko incidenata u kojima su upotrebljeni vatreno oružje, ručne bombe i granate.

Kosovska policija pojačala je prisustvo u ovom delu države da bi, kako je saopštila, građanima osigurala bezbednost.

XS
SM
MD
LG