Dostupni linkovi

Putin i Pašinijan razgovarali o bezbjednosti grupe bivših sovjetskih država


Ruski predsjednik Vladimir Putin (lijevo) dočekuje armenskog premijera Nikol Pašinijana u Sočiju 31. oktobra.
Ruski predsjednik Vladimir Putin (lijevo) dočekuje armenskog premijera Nikol Pašinijana u Sočiju 31. oktobra.

Armenski premijer Nikol Pašinijan(Pashinian) i ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarali su o predstojećem samitu Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbjednosti (ODKB) u telefonskom razgovoru koji je 9. novembra izvijestila služba za štampu armenskog lidera.

Samit ODKB-a, bezbjednosne grupe šest bivših sovjetskih država predvođene Rusijom, koja uključuje i Bjelorusiju, Kazahstan, Kirgistan i Tadžikistan, trebao bi se održati u Jerevanu 23. novembra.

Kako je saopštila Pašinijanova pres služba, dvojica lidera su također razgovarala i o dnevnom redu Putinove posjete Armeniji 22. novembra. U izvještaju Kremlja o telefonskom pozivu, međutim, nije spomenuta posjeta.

U armenskom čitanju telefonskog poziva dodaje se da su Pašinijan i Putin takođe razmijenili mišljenja o nizu događaja koji su se dogodili otkako je Putin bio domaćin razgovora u Sočiju 31. oktobra između Pašinijana i predsjednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva i o implementaciji sporazuma postignutih o humanitarnim problemima.

Sastanak 31. oktobra bio je usredsređen na rješavanje armensko-azerbejdžanskih odnosa i budućnost Nagorno-Karabaha, regiona oko kojeg su se Jerevan i Baku borili u jesen 2020. i gdje je Moskva rasporedila svoje mirovne snage nakon što je posredovala u prekidu vatre kako bi okončala šest nedelja borbe.

Pregovore u Sočiju pratilo je više jermensko-azerbejdžanskog diplomatskog angažmana -- prvo na nivou potpredsjednika vlade u Briselu 3. novembra kako bi se razgovaralo o pitanjima razgraničenja, a zatim na nivou ministra vanjskih poslova u Washingtonu 7. novembra, sastanka čiji je domaćin Američki državni sekretar Antony Blinken.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova komentarisala je vašingtonski sastanak Ararata Mirzojana i Džejhuna Bayramova, ističući da su razgovori u kojima su bili domaćini SAD vođeni "uzimajući u obzir rezultate samita u Sočiju."

"Nigdje nisam vidjela da su strane odbile da se pozovu na postignute sporazume", rekla je Zaharova na brifingu za novinare 9. novembra.

"Da vas podsjetim da su u zajedničkoj izjavi šefovi država naglasili važnost pripreme mirovnog sporazuma između Bakua i Jerevana kako bi se postigao održiv i trajni mir u regionu", rekla je Zakharova.

XS
SM
MD
LG