Dostupni linkovi

EU uvela sankcije za još 19 zvaničnika Mjanmara


Protesti protiv vojne hunte u Mandalaju na kojima aktivisti nose transparent na kojem piše "Ko se usuđuje da bude na suprotnoj strani od narodne volje", 1. februar 2022. Mjanmar
Protesti protiv vojne hunte u Mandalaju na kojima aktivisti nose transparent na kojem piše "Ko se usuđuje da bude na suprotnoj strani od narodne volje", 1. februar 2022. Mjanmar

Evropska unija je u utorak, 8. novembra, uvela sankcije nekolicini visokih zvaničnika i oficira oružanih snaga u Mjanmaru, gde je uvođenje vojne diktature pokrenulo nasilje koje preti da destabilizuje druge delove jugoistočne Azije, javlja agencija Asošijejted pres (AP).

EU je zamrznula imovinu 19 ljudi – uključujući ministra za investicije i ekonomske odnose sa inostranstvom Kan Zava i glavnog sudiju u vrhovnom sudu Mjanmara, vrhunske vojnike i poslovne ljude povezane sa oružanim snagama – i zabranila im da putuju po Evropi.

Blok od 27 zemalja takođe je zamrzao imovinu Saveta državne uprave Mjanmara u Evropi.

U saopštenju EU navodi se da je Savet za državnu upravu, uspostavljen u februaru 2021. nakon vojnog udara, „odgovoran za politike i aktivnosti koje potkopavaju demokratiju i vladavinu prava“.

Mjanmar je pet decenija bio pod strogom vojnom upravom, što je dovelo do međunarodne izolacije i sankcija.

Nakon popuštanja vojnih vlasti, Aung San Su Ći je pobedila na izborima 2015. godine, a međunarodna zajednica je ublažila većinu sankcija i povećala investicije.

Međutim, to se završilo 1. februara 2021. godine, kada su oružane snage izvele državni udar nakon osporavanja rezultata izbora u novembru 2020. godine, na kojima je velikom većinom pobedila Nacionalna liga za demokratiju Su Ći.

Preuzimanje vlasti naišlo je na masovno protivljenje javnosti, koje se od tada pretvorilo u oružani otpor.

„EU je duboko zabrinuta kontinuiranom eskalacijom nasilja koje se proširilo širom zemlje i ima regionalne implikacije“, navodi se u saopštenju.

EU je obećala „da će nastojati da privede pravdi sve one koji su odgovorni za kršenje ljudskih prava, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti“ koje su počinili pučisti.

Nove sankcije znače da su ukupno 84 osobe i 11 „entiteta“ poput agencija, kompanija ili organizacija sada na meti EU.

Brisel je takođe uveo embargo na oružje, kao i zabranu izvoza opreme koja se može koristiti za unutrašnju represiju ili za praćenje komunikacija.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG